SKUPINA PV

Sporočila za medije

08.10.2009

10 let Muzeja premogovništva Slovenije

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je s slovesno priložnostjo obeležil 10-letnico delovanja. Zbrane goste sta pozdravila vodja Muzeja Stojan Špegel in direktor PV Invest Drago Potočnik. Muzej, ki velja za najbolj obiskan slovenski podzemni muzej, je od julija 1999 obiskalo več kot 285.000 obiskovalcev, kar je povprečno 91 obiskovalcev na dan.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je ena izmed najbolj prepoznavnih turističnih točk Šaleške doline. Muzej so pred desetimi leti ustanovili Premogovnik Velenje, Mestna občina Velenje in takratni velenjski Kulturni center Ivana Napotnika z namenom ohraniti rudarsko tehnično dediščino.

Postavljen je v resnično rudarsko okolje nekdanje jame Škale, v rudarske rove 180 metrov pod zemeljsko površino, na eni izmed najdebelejših plasti premoga na svetu. Obiskovalci se v podzemlje spustijo s 121 let starim rudniškim dvigalom in v poldrugi uri dolgem programu raziščejo okoli tri kilometre podzemnih poti.

Obiskovalcem delo rudarjev v podzemnem delu muzeja predstavijo z multimedijsko zgodbo, ki je poleg slovenskega na voljo tudi v hrvaškem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Da se v muzeju trudijo zadovoljiti tudi tuje goste, kaže tudi podatek, da so muzej v zadnjem letu dni obiskali prebivalci kar 54 držav sveta.
Del podzemnega muzejskega programa, ki poteka pod vodstvom vodiča, je tudi rudarska malica v najgloblje ležeči jedilnici v Sloveniji, vožnja s podzemno železnico in simulacija rudarske nesreče in razstreljevanja v premogovniku.

Poleg podzemnega doživetja si lahko obiskovalci ogledajo tudi stalno zbirko slovenskega premogovništva v t.i. beli garderobi, kjer so predstavljeni prostori rudarskega stanovanja pred letom 1930 in razvoj slovenskega premogovništva vključno z legendo skoka čez kožo. Gre za zbirko, ki je bila sprva od leta 1954 pod okriljem Muzeja Velenje postavljena v prostore velenjskega gradu, z ustanovitvijo muzeja premogovništva pa je bila prestavljena v avtentično okolje premogovnika.

Muzej, ki na strokovnem področju sodeluje z Muzejem Velenje in Tehniškim muzejem
Slovenije, je v desetih letih prejel številna priznanja doma in v tujini. Med drugim posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

Prizadevanje muzeja ob njegovi desetletnici je približati muzej čim večjemu številu
obiskovalcev, ne glede na starostne, gibalne, jezikovne in druge omejitve. Muzej lahko ob predhodni najavi obiščejo tudi invalidi na vozičkih, prav tako obisk omogočajo slabovidnim in naglušnim osebam.

 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas