24.03.2010

Šaleška dolina v boju za Evropsko destinacijo odličnosti

Šaleška dolina se je uvrstila na drugo mesto med petimi finalisti v tekmovanju za naziv Evropska destinacija odličnosti 2010. Za laskavi naziv se potegujejo še Bohinj, Idrija, območje reke Kolpe in Pohorje z Bohorjem.

Slovenska turistična organizacija (STO) že tretje leto sodeluje v izboru Evropske destinacije odličnosti. Ker letošnji izbor poteka na temo turizma in vode, je cilj projekta podpreti destinacije, ki razvijajo turistične produkte na osnovi vode in vodnega okolja.

Turistično informacijski center Velenje je v sodelovanju z Inštitutom za ekološke raziskave Erico Velenje, PV Investom in projektno skupino Mestne občine Velenje prijavil nov turistični produkt turistične ponudbe Velenja »Pozojevo prebujanje Šaleške doline«, ki se navezuje na velenjska jezera in ponudbo posameznih nosilcev turizma v Velenju. Projekt je povezan z legendo o jezerskem zmaju, ki govori, da je bil zmaj zaradi onesnaženja pregnan iz jezera, vanj pa se je vrnil, ko so prenehali z onesnaževanjem in jezero očistili.

Strokovna komisija bo v prihodnjih tednih vse v finale uvrščene destinacije tudi obiskala. V Velenje bodo člani komisije prišli v torek, 6. aprila. Na podlagi ogledov bodo izbrali zmagovalno destinacijo – Evropsko destinacijo odličnosti 2010 v Sloveniji. Zmagovalca bodo razglasili jeseni na vseslovenskem turističnem zboru.

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje