SKUPINA PV

Sporočila za medije

06.04.2010

Štiri uspešna leta Pihalnega orkestra Premogovnik Velenje

65 članov Pihalnega orkestra Premogovnik Velenje (POPV) se je 2. aprila 2010 sešlo na volilnem občnem zboru. Pregledali so delovanje orkestra med leti 2006 in 2009. Kot je ocenil dirigent Matjaž Emeršič, je danes pihalni orkester soustvarjalec kulturnega in družabnega dogajanja v Velenju in širši okolici, nastopa po Sloveniji in v tujini. Prerasel je v odličen orkester amaterskih in profesionalnih glasbenikov z dolgoletnimi izkušnjami in veliko znanja, ki poleg tradicionalne pihalne glasbe – koračnic – izvajajo tudi moderno, klasično, jazz in zabavno glasbo. Nove priložnosti se mu odpirajo tudi z ustanovitvijo Akademije za glasbo s sedežem v Velenju, ki bo delovala v okviru Univerze v Mariboru, saj bodo študentje potrebovali orkester za vaje in nastope.
V orkestru ima 60 odstotkov članov končano visoko ali srednje-glasbeno izobraževanje. Nov, mlad kader črpa orkester iz Pihalnega orkestra velenjske glasbene šole in Mlajšega pihalnega orkestra. Člani orkestra zelo veliko nastopajo. Lani so imeli 190 srečanj, kar je največ v zadnjih letih. Med drugim so nastopili na 12 koncertih in 21 protokolarnih nastopih, sodelovali so na 72 pogrebnih svečanostih ter se 81-krat srečali na vajah.
Ena od glavnih dejavnosti orkestra je koncertno delovanje. Pred petimi leti so zaorali ledino z uvedbo abonmaja. Koncerte snemata Radio Slovenija in VTV, na njih pa so do zdaj poleg POPV ter orkestrov glasbene šole kot gostje nastopili Orkester hrvaške vojske, Delavska godba Trbovlje, Orkester Slovenske policije, Pihalni orkester Komen in Orkester Slovenske vojske. POPV sodeluje na slovenskih tekmovanjih godb in do zdaj je vedno osvojil zlate plakete z zelo visokim številom točk.
Posebno je bilo leto 2009, ko so zabeležili 90 let delovanja ter jih proslavili z izdajo filma Velenjska rudarska (z)godba in s slavnostnim koncertom v decembru.
Občni zbor je bil tudi volilni. Za predsednika POPV za prihodnja štiri leta so člani potrdili dr. Milana Medveda, direktorja Premogovnika Velenje, člani Izvršilnega odbora pa so Bojan Pavlinc, Gregor Jeromel, Božo Božiček, Tadeja Mravljak Jegrišnik, Mitja Kamenik in Bojan Mašek.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas