01.07.2010

Ob dnevu rudarjev v Velenju 50. Skok čez kožo

Skočilo bo 64 novincev in predsednik vlade RS Borut Pahor

V Velenju bo v petek, 2. julija, ob 18. uri na Mestnem stadionu potekal jubilejni, 50. Skok čez kožo, na katerem bodo po starem običaju v rudarski stan sprejeli 64 novincev. Častni skok bo letos opravil predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo tudi slavnostni govornik. Zbrane bo uvodoma pozdravil dr. Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje.

V Velenje je običaj sprejemanja novincev v rudarski stan po starem češkem običaju iz 16. stoletja prišel po 2. svetovni vojni. Prvi skok čez kožo se je zgodil pred Domom kulture 3. julija 1961, ko je šolanje zaključila prva generacija učencev v tedanji Industrijski rudarski šoli. V petdesetih letih je čez kožo skočilo 3.373 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektrostroke ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije.

V okviru letošnjega programa prireditve bo tretje leto zapored potekala tudi razglasitev naj sodelavca oziroma sodelavke in naj skupine v Premogovniku Velenje in njenih povezanih družbah.

Organizatorji Skoka čez kožo tudi letos obljubljajo svečano, atraktivno in zabavno prireditev, ki se bo pravzaprav začela ob 17.30 na Titovem trgu v središču Velenja, od koder bo parada uniformiranih rudarjev pod vodstvom mag. Matjaža Koželja krenila proti Mestnemu stadionu. Po skoku čez kožo se bo srečanje nadaljevalo ob restavraciji Jezero na tradicionalnem rudarskem pikniku zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje in upokojencev.