SKUPINA PV

Sporočila za medije

05.07.2010

Srečanje preseljenih Škalčanov

Škalčan sem ostal!

Na dan rudarjev, 3. julija, so se v okviru 28. Vaške olimpijade v Škalah že štirinajsto leto srečali tudi nekdanji prebivalci zaselkov v Škalah, ki so se morali preseliti zaradi pogrezanja terena zaradi odkopavanja premoga. Srečanje se odvija vsaki dve leti.

Organizatorja srečanja sta bila Športno društvo Škale–Hrastovec in lani ustanovljeno društvo Revivas – društvo za oživitev in promocijo vasi Škale. Na srečanje je bilo povabljenih 45 družin preseljenih Škalčanov, skupno pa se je srečanja udeležilo okoli 300 ljudi.
Medtem ko so pred Gasilskim domom v Škalah potekale rekreativne in družabne igre, so se ob 17. uri v Gasilskem domu zbrali preseljeni Škalčani. Na ogled je bila razstava fotografij nekdanjega kraja in krajanov Škale nekoč, domačini so pripravili tudi kulturni program, v okviru katerega je bil na ogled tudi film Vasi pod vodo Jake Šuligoja.
Krajane je pozdravil predsednik KS Škale Božidar Repnik, ki je poudaril, da je kraj dobro komunalno urejen in v njem uspešno deluje 12 društev, ki skrbijo za družabno in športno življenje krajanov.
Zbranim je spregovoril tudi direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved. Dejal je, da je nenadomestljivo, če človek izgubi svoj dom in da travme, ki so jih doživljali preseljeni Škalčani, dobro razume, saj tudi sam izhaja iz preseljene družine.
»V Premogovniku Velenje se danes trudimo, da bi vsaj del tistih travm, ki jih je premog nekoč povzročil številnim družinam, zdaj Premogovnik pomagal odpraviti. To počnemo z ustreznim odnosom do lokalne skupnosti. Po svojih močeh pomagamo društvom, krajevnim skupnostim, ljudem. Vesel sem, da se ta srečanja, pri vas in v Gaberkah, odvijajo. Z njimi ohranjate stike z ljudmi, ki ste nekoč živeli tukaj, in s sedanjimi prebivalci Škal.
Šaleška dolina je bila pred petdesetimi leti namenjena energetiki in žrtvovana zanjo. Zato zdaj ne pristajamo na razprave nepoznavalcev o smiselnosti bloka 6. Blok 6 je sodoben termoenergetski objekt, ki bo za enako količini pridobljene električne energije, kot jo pridobi TEŠ zdaj, porabil manj premoga in s tem manj onesnaževal okolje. Z njim bo Šaleška dolina pridobila mnogo, predvsem pa bo ljudem v njej še 50 let dajal številna delovna mesta. Če je torej Šaleška dolina nekoč bila žrtvovana za energetiko, naj zdaj nekaj od tega končno ima – čistejše okolje, kvalitetna delovna mesta.«
V imenu MO Velenje je zbrane pozdravila podžupanja Majda Gaberšek in poudarila, da se s takšnimi srečanji kujejo prijazni, prijateljski odnosi, kar je v današnjem času zelo pomembno.
V kulturnem programu je nastopil Škalski ansambel Žarek, zapeli so starejši Škalčani, ki jih je Društvo Revivas z namenom ohranjanja starih ljudskih pesmi povabilo k snemanju zgoščenke, Herman Arlič, »ustanovitelj« Vaške olimpijade in srečanja preseljenih, pa je v pogovoru s povezovalcem programa Stanetom Vovkom obujal spomine na svojo mladost v Škalah. 

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas