SKUPINA PV

Sporočila za medije

15.09.2010

V Muzeju premogovništva Slovenije na ogled delo pionirja astronomije Pavla Kunavra

V Muzeju premogovništva Slovenije so včeraj odprli novo razstavo z naslovom Moje zvezdarne, ki prikazuje delo pionirja astronomije v Sloveniji Pavla Kunavra. Razstava spada v sklop prireditev 21. Pikinega festivala in je postavljena v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije.

Pavel Kunaver (1889–1988) je bil kot predmetni učitelj geografije, zgodovine in slovenščine ter pedagoški svetnik priznan slovenski pedagog. Poleg tega je bil planinski in poljudnoznanstveni pisatelj, amaterski slikar, fotograf, alpinist, jamar in krasoslovec, skavt in tabornik, astronom ter zagovornik varstva narave. Napisal je 36 knjig z omenjenih področij, med katerimi je tudi nekaj prevodov, ter več sto strokovnih in poljudnih člankov. Pavla Kunavra lahko upravičeno uvrščamo med pionirje astronomije v Sloveniji. S pisano in govorjeno besedo je širil astronomsko znanje zlasti med šolsko mladino in v pedagoške namene ustanovil  prve astronomske opazovalnice v Sloveniji.

Na razstavi so na ogled Kunavrove skice in zapisi opazovanj, podprti s komentarji in mnenji. Razstava je sestavljena iz osmih tematskih sklopov: Življenje in delo, Moje zvezdarne, Sončni mrk, Planeti, Kometi, Globoko vesolje, Sonce in Luna. 

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas