SKUPINA PV

Sporočila za medije

05.10.2010

Peti godbeniški abonma bo odprl tudi Festival godb

Peto sezono abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje bo tokrat začel Orkester slovenske policije. Koncert bo v četrtek, 7. oktobra, ob 19.30 v Domu kulture Velenje in to bo hkrati slavnostni koncert ob otvoritvi 4. Mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v koncertnem igranju IMC »Slovenija 2010«, ki se bo v Velenju odvijal do nedelje, 10. oktobra.

Godba ljudske milice, predhodnica Policijskega orkestra, je bila ustanovljena poleti 1948 iz potrebe in prizadevanj takratne slovenske vlade, da bi Slovenija imela svoj reprezentativni pihalni orkester za igranje na praznovanjih, proslavah, promenadnih in celovečernih koncertih. Godba je nenehno rasla tako številčno kot kakovostno in kmalu prerasla v simfonični pihalni orkester, ki danes šteje 60 članov, od katerih ima večina visokošolsko glasbeno izobrazbo. Vlada RS je orkester leta 1994 imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije. Danes ga vodi Tomaž Kmetič, doslej pa je orkester z velikim uspehom gostoval v Makedoniji, Švici, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Madžarski in Angliji.
Orkester izvaja vse zvrsti glasbe, od originalnih del in priredb klasične glasbe, opere, operete in baletne glasbe do jazza. Sloves in kakovost orkestra sta spodbudila številne slovenske skladatelje, da so zanj napisali vrsto skladb in priredb. Orkester redno snema za Radio Slovenija in TV Slovenija ter poleg državnih protokolarnih obveznosti koncertira in nastopa za potrebe Slovenske policije in Ministrstva za notranje zadeve.

IMC Slovenija 2010
Slovensko godbeništvo je kakovostno v svetovnem vrhu. Mednarodna primerjava med orkestri je mogoča predvsem na festivalih in tekmovanjih, kar pa je za vsako društvo velik finančni zalogaj. Zato Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb vsaka tri leta organizira mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju tudi v Sloveniji. Tekmovanja so do zdaj že bila v Kopru, Velenju in Novem mestu, Pihalni orkester Premogovnika Velenje pa je na vseh tekmovanjih med najbolj prepoznavnimi in kakovostnimi orkestri.
Letošnje tekmovanje IMC Slovenija 2010 bo znova gostilo Velenje, in sicer se bo od 8. do 10. oktobra 2010 tekmovanja udeležilo 21 pihalnih orkestrov iz Avstrije, Švice, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske in Slovenije. Tekmovalni koncerti bodo v veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju, nekateri koncerti pa bodo namenjeni najširšemu občinstvu in bodo potekali na Titovem trgu.
Z nakupom vstopnice na prvem koncertu v petek, 8. oktobra, ob 17. uri obiskovalci dobijo tudi festivalsko knjižico, ki omogoča vstop na vse tekmovalne koncerte.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas