08.10.2010

Peti godbeniški abonma Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje je odprl tudi Festival godb

Peto sezono abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje je včeraj zvečer v Domu kulture Velenje začel Orkester slovenske policije, hkrati pa je bil to slavnostni koncert ob otvoritvi 4. Mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v koncertnem igranju IMC »Slovenija 2010«, ki se bo v Velenju odvijal do nedelje, 10. oktobra.

Kot v nagovoru povedal Igor Tršar, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb organizator mednarodnega tekmovanja, je slovensko godbeništvo kakovostno v svetovnem vrhu in kultura godbeništva je naša značilnost. »V Sloveniji deluje okoli 150 pihalnih orkestrov, v katerih sodeluje več kot 7.000 godbenikov, ki na leto pripravijo okoli 5.000 glasbenih dogodkov za več kot milijon poslušalcev,« je med drugim povedal Tršar.

Župan Mestne občine Velenje Srečko Meh, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja, je poudaril pomen glasbenega ustvarjanja in izobraževanja, ki je doma v Velenju in se bo z napovedano ustanovitvijo Fakultete za glasbo le še povečal. Kaže se v velikem številu orkestrov, zborov, pevcev in ansamblov, med njimi je med vodilni prav Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki predstavljajo Velenje na številnih odmevnih prireditvah in dosegajo odlične rezultate.

Orkester slovenske policije je na slavnostnem koncertu potrdil vse povedano o kakovosti slovenskih godb. Z več kot 60-letno tradicijo igranja in kot uradni protokolarni orkester Republike Slovenije je to zelo kakovosten 60-članski simfonični pihalni orkester, ki je doslej z velikim uspehom gostoval v Makedoniji, Švici, Nemčiji, Italiji, Avstriji, Madžarski in Angliji. Vodi ga Tomaž Kmetič. Orkester izvaja vse zvrsti glasbe in del te bogate palete je prikazal tudi na slavnostnem koncertu, kjer so godbeniki izvedli dela Šoštakoviča Festiv overture, Romeo in Julijo Čajkovskega, Barnesovo Tretjo simfonijo, Sparkov Portrait of a City in živahni Marquezov Danzon No. 2.

Tekmovanja »Slovenija 2010« se udeležuje 21 pihalnih orkestrov iz Avstrije, Švice, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske in Slovenije. Tekmovalni koncerti so v veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju, nekateri koncerti pa so namenjeni najširšemu občinstvu in bodo potekali na Titovem trgu. Pihalni orkester Premogovnika Velenje bo v tekmovalnem delu nastopil v nedeljo, 10. oktobra, ob 14.30.

V letošnjem abonmaju Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje bodo v tej sezoni še trije koncerti, in sicer tradicionalni novoletni koncert velenjskih godbenikov 22. januarja 2011 z gostom Urošem Perićem, nastop Greentown jazz banda 17. marca 2011 ter pomladni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje Zvoki v podzemlju 12. maja 2011, ki bo izveden v podzemlju Muzeja premogovništva Slovenije.