SKUPINA PV

Sporočila za medije

12.10.2010

Na Festivalu godb v Velenju najboljši Velenjčani in Šoštanjčani

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je 4. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju letos organiziral v Velenju. Od 8. do 10. oktobra se je tekmovanja udeležilo 20 pihalnih orkestrov iz Avstrije, Švice, Hrvaške, Madžarske, Poljske in Slovenije. Tekmovalni koncerti so bili v veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju, v spremljevalnem programu pa so koncerti potekali na Titovem trgu.

Orkestri so tekmovali razporejeni v tri težavnostne kategorije, njihov nastop pa je ocenjevala strokovna žirija. Pihalni orkester Premogovnika Velenje je svoj sloves zelo kakovostnega orkestra potrdil tudi na tokratnem tekmovanju. V najtežji kategoriji A je osvojil največ točk – 96,1 in dobil zlato plaketo s pohvalo.
V kategoriji B je nastopil Pihalni orkester Zarja Šoštanj, ki je prav tako dosegel najvišje število točk – 95,2 in prejel zlato plaketo s pohvalo.

Dirigent velenjskega pihalnega orkestra mag. Matjaž Emeršič je po zmagi čestital vsem članom orkestra in dejal: »Igrali smo odlično, pričakoval sem visok rezultat in sem seveda zelo zadovoljen, da je ta najvišji. Priprave na takšno tekmovanje so zahtevne, kajti igranje na njem pomeni povsem drugačen nastop kot na koncertu.«

Mag. Matjaž Emeršič je bil pobudnik ideje, da bi Festival godb organizirali v Velenju, in je bil zelo zadovoljen, da je ideja padla na plodna tla. Zavzema se, da bi festival dobil svoje stalno mesto v Velenju, ki se promovira kot glasbeno mesto, in upa, da bodo v njem svojo priložnost videli tako gospodarstveniki kot občina. Velenje je namreč v štirih dneh festivala gostilo okoli 1.500 godbenikov in drugih gostov.

Tudi Nina Mavec Krenker, vodja velenjske enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti, je prepričana, da bi takšen festival moral postati velenjski festival. »Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Glasbena šola Velenje in MO Velenje so projekt močno podprli in pri njem zelo pomagali, zato verjamem, da to zmoremo. Pripravljamo se že na leto 2012, ko bo Velenje kamenček v mozaiku evropske prestolnice kulture v Sloveniji in bo ta festival znova pri nas,« je napovedala.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas