SKUPINA PV

Sporočila za medije

19.01.2011

Tradicionalni novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Pihalni orkester Premogovnika Velenje vabi vse ljubitelje glasbe na tradicionalni novoletni in drugi abonmajski koncert, ki bo v soboto, 22. januarja 2011, ob 19.30 uri v Domu kulture Velenje. Na edinstvenem glasbenem večeru bodo gostili Uroša Perića – belca z glasom črnskega džez pevca – ki je znan po odličnih interpretacijah skladb Raya Charlesa.

Uradni in dokumentirani začetki Rudarske godbe, ki danes nosi ime Pihalni orkester Premogovnika Velenje, segajo v leto 1919, verjetno pa je še starejša. Odličen orkester amaterskih glasbenikov z dolgoletnimi izkušnjami in veliko znanja izvaja poleg tradicionalne pihalne glasbe tudi moderno, klasično in zabavno glasbo. Njihova zgodba je s svojo kvaliteto že zdavnaj prerasla okvire kraja, v katerem deluje. Vse več je ljudi, ki prisluhnejo njihovi tankočutno izvedeni glasbi, jih vabijo v goste in nagrajujejo za umetniške dosežke. Njihovi koncertni nastopi so polni energije, navdušenja, natančnosti in zanosa.

Na tradicionalnem novoletnem koncertu se jim bo pridružil Uroš Perić, slovenski glasbenik, ki je s svojim programom A Tribute to Ray Charles do zdaj razgrel občinstvo v Evropi, ZDA in Afriki. Uroš Perić je snemal in nastopal s številnimi jazz orkestri doma in po svetu, sodeloval je z uveljavljenimi in priznanimi glasbeniki, aktiven pa je tudi kot skladatelj. Njegova zgodba se je začela s harmoniko, glasbena pot pa je bila začrtana, ko je prvič slišal peti Raya Charlesa in je v trenutku postal njegov oboževalec. Skozi čas, ko je igral in pel blues in jazz, je prišel tudi značilni hripavi, kar malce črnski glas. Uroš Perić, v tujini znan pod imenom Perry, ima nalezljivo poskočno energijo, ki se dotakne poslušalcev.

Trije člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje se bodo predstavili kot solisti, in sicer Rado Kompan na klarinetu, Janez Uršej na Alt saksafonu in Aleš Logar na Tenor saksafonu. Na ta način v orkestru višajo nivo ustvarjanja.

V okviru abonmajskega programa koncertne sezone 2010/2011 bosta na sporedu še dva koncerta. 17. marca 2011 bomo lahko prisluhnili zasedbi vrhunskih glasbenikov Greentown jazz band, ki že desetletja igra tradicionalen jazz. Še posebej zanimiv pa bo spomladanski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje »Zvoki v podzemlju«, ki bo na sporedu 12. maja 2011, saj bo le ta izveden v zanimivem akustičnem okolju Muzeja premogovništva Slovenije, 180  metrov pod zemljo.

Vabimo vas, da prisluhnete zvokom izbranih melodij!

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas