SKUPINA PV

Sporočila za medije

25.01.2011

Pihalni orkester Premogovnika Velenje s solisti in Urošem Peričem navdušil

Ljubitelji vrhunsko odigrane glasbe vsako leto komaj dočakajo tradicionalni novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje in tudi letos ni bilo nič drugače. Za vse, ki so želeli 22. januarja godbenike slišati v živo, je bil velenjski dom kulture premajhen, saj so šle karte za med, teh pa bi najbrž zmanjkalo tudi, če bi pripravili dva koncerta.
Tokrat so se s solističnimi nastopi predstavili trije člani Pihalnega orkestra Premogovnika, in sicer Rado Kompan na klarinetu, Janez Uršej na alt saksofonu in Aleš Logar na tenor saksofonu ter resnično navdušili do zadnjega kotička nabito dvorano.
Na tradicionalnem novoletnem koncertu se je velenjski pihalni godbi pridružil Uroš Perić: »Z njimi tokrat sodelujem prvič, a prav gotovo ne zadnjič,« je vidno navdušen nad skupnim nastopom dejal slovenski glasbenik, ki je s svojim programom A Tribute to Ray Charles do zdaj razgrel občinstvo v Evropi, ZDA in Afriki. Uroš Perić je snemal in nastopal s številnimi jazz orkestri doma in po svetu, sodeloval je z uveljavljenimi in priznanimi glasbeniki, aktiven pa je tudi kot skladatelj. Njegova zgodba se je začela s harmoniko, glasbena pot pa je bila začrtana, ko je prvič slišal peti Raya Charlesa in je v trenutku postal njegov oboževalec. »Rodil sem se v napačnem času – preden sem namreč kot mlad fant zvečer odhajal ven, sem doma poslušal povsem drugačno glasbo od tiste, ki so jo vrteli v lokalih.« To so bile predvsem zvrsti, kot so jazz, blues in soul. Skozi čas, ko je igral in pel tovrstno glasbo, je prišel tudi značilni hripavi, kar malce črnski glas. Da ima Uroš Perić, v tujini znan pod imenom Perry, neverjetno energijo, ki se dotakne poslušalcev, je dokazal tudi v Velenju.

Navdušenje in zadovoljstvo nad odlično izvedenim koncertom je s publiko delil tudi dirigent Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje mag. Matjaž Emeršič: »Lahko rečem, da je koncert dobro uspel. V prvem delu, ki je bil nekoliko zahtevnejši, sta se odlično izkazala solista na klarinetu Rado Kompan in solist na saksofonu Janez Uršej. Vesel sem, da sta izrabila priložnost in skupaj z orkestrom predstavila svoji skladbi tehnično in muzikalno na visokem nivoju. Vse to dokazuje, da ima orkester ogromno potenciala in s tem odprte številne možnosti za nadgradnjo obstoječega. Drugi del koncerta, ki je bil nekoliko zabavnejše obarvan, je izzvenel v zvokih jazza in soula. Poleg solista na saksofonu Aleša Logarja je koncert s klavirjem in predvsem s svojim glasom odlično obarval interpret Raya Charlesa Uroš Perić. Izvedeni jazz standardi so bili sprejeti tako pri glasbenikih kot v dvorani pri poslušalcih. Kadar zaznaš energijo, ki se pretaka  med glasbeniki in publiko, se zaveš, da si delo dobro opravil.«

V okviru abonmajskega programa koncertne sezone 2010/2011 bosta na sporedu še dva koncerta. 17. marca 2011 bomo lahko prisluhnili zasedbi vrhunskih glasbenikov Greentown jazz band, ki že desetletja igra tradicionalen jazz. Še posebej zanimiv pa bo spomladanski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje »Zvoki v podzemlju«, ki bo na sporedu 12. maja 2011, saj bo le-ta izveden v zanimivem akustičnem okolju Muzeja premogovništva Slovenije 180 metrov pod zemljo.

Rado Kompan je svojo glasbeno pot začel na nižji, nadaljeval pa na srednji glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje. Glasbeno znanje nadgrajuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer zaključuje 4. letnik študija. Sodeloval je na različnih seminarjih domačih in tujih priznanih klarinetistov. Skupaj s komorno zasedbo, kvartet klarinetov se je udeležil koncertov in tekmovanj in leta 2005 na državnem tekmovanju Temsig prejel zlato plaketo in tretjo nagrado. Sodeluje v različnih orkestrih po vsej Sloveniji (Orkester Slovenske vojske, Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana, Pihalni in Simfonični orkester Akademije za glasbo, Pihalni orkester Zarja Šoštanj …), član Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje pa je od leta 2004. Klarinet in kljunasto flavto je poučeval na Glasbeni šoli Idrija, v zadnjem času pa tudi na Glasbeni šoli FKK Velenje.

Janez Uršej je glasbeno pot s saksofonom začel pri desetih letih pri profesorju Gorazdu Topolovcu v Velenju, ki ga je poučeval vse do študija na Dunaju. V času svojega šolanja se je udeležil različnih tekmovanj v Sloveniji in v tujini ter dosegal zavidljive uspehe. Poleg solističnega udejstvovanja deluje v različnih saksofonskih kvartetih, s katerimi je dosegel dve Zlati plaketi na državnem tekmovanju. Z njimi si je pridobil izkušnje, s katerimi sedaj igra v uspešnem saksofonskem kvartetu Mobilis na Dunaju. Janez Uršej je soustanovitelj prvega profesionalnega orkestra saksofonov na Dunaju (Vienna Saxophonic Orchestra),  pod taktirko priznanega saksofonista Larsa Mlekuscha. V solo izvedbi oz. z različnimi zasedbami se je predstavil na koncertih v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem in v belgijskem Bruslju.

Aleš Logar je diplomiral iz glasbene pedagogike za saksofon na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju »bakk.art«, kjer končuje magistrski študij iz koncertne smeri. Poučuje saksofon na nižji glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje ter na nižji in srednji glasbeni šoli v Celju.  S svojimi učenci in dijaki  se udeležuje raznih državnih in mednarodnih tekmovanj, na  katerih dosegajo odlične rezultate. Skupaj s priznanimi solisti in pedagogi je predavatelj pri projektu mednarodne poletne šole za klasični in jazz  saksofon »SaxophonPower«, ki deluje pod okriljem glasbene šole Gornja Radgona in Zdraviliščem Radenci.  Sodeluje z različnimi orkestri (Simfonični orkester Slovenske Filharmonije, Orkester Slovenske vojske), big bandi, komornimi  ter Combojazz zasedbami (Kvartet saksofonov Celeia, United Grooves) in je član Pihalnega orkestra Slovenj Gradec in Premogovnika Velenje.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas