SKUPINA PV

Sporočila za medije

12.11.2008

Prvi videoprenos z najdaljšega odkopa v zgodovini Premogovnika Velenje v živo

Sreda, 12. novembra 2008, se bo prav gotovo zapisala v zgodovino Premogovnika Velenje, saj smo ob 10. uri prvič v zgodovini Slovenije in po podatkih Guinnessove knjige rekordov tudi v svetovnem merilu – izvedli videoprenos z odkopa G2/B v severnem krilu jame Preloge v živo.

Ob tem zgodovinskem trenutku je direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved izrazil svoje zadovoljstvo: »Današnji dogodek je zgodovinski iz dveh razlogov: zaradi delovanja 210-metrskega odkopa in uspešne izvedbe prenosa slike in zvoka iz jame prek optičnega omrežja na površino. 210-metrski odkop prinaša v naš proizvodni proces velike možnosti racionalizacij. Ne le ta odkop, ki je zgolj poskus, ali smo sposobni takšne napredke izpeljati. Racionalizacije bodo svoje prednosti pokazale že v prihodnjem letu in kasneje, do leta 2050, do koder sedaj načrtujemo odkopavanje v Šaleški dolini. Ocenjujemo, da imamo še 163 milijonov ton skupnih zalog premoga, od katerih je okoli 120 milijonov ton odkopnih zalog. Zato bo načrtovani blok 6 v TEŠ edini energetski objekt v Sloveniji, ki ima energent zagotovljen do konca svoje življenjske dobe.

Delovanje 210-metrskega odkopa je tudi dokaz veščin, znanja velenjskih strokovnjakov vseh strok, ki so takšen odkop načrtovali, izvedli in ga bodo znali upravljati. S tem in z videoprenosom odkopavanja premoga prek optičnega omrežja na površino dokazujemo, da Premogovnik Velenje ostaja med najsodobneje opremljenimi premogovniki s podzemnim pridobivanjem premoga v Evropi in v svetu.«

V jami Preloge v Premogovniku Velenje smo v mesecu oktobru prešli na dolžine odkopavanja preko 210 metrov, kar je najdaljši odkop v zgodovini Premogovnika in pomeni pomembno prelomnico predvsem zaradi dolgoročnega zagotavljanja potrebnih količin konkurenčnega premoga, zmanjšanja odkopnih izgub in optimizacije tehnološkega procesa pridobivanja premoga.

Testni poskus smo izvedli že v petek, 10. oktobra 2008, ko smo z odkopa G2/B prvič prenesli v živo tudi zvok in sliko preko optičnega omrežja iz jame na površino. Leta 2007 smo v jami Premogovnika Velenje namreč pričeli z montažo optičnega omrežja. 12. decembra 2007 smo prenesli prve podatke avtomatizacijskega sistema za upravljanje transporterjev z odkopa G2/A, ki se nahaja v jami Preloge – severno krilo po optičnem omrežju na površino.

Z izgradnjo novega optičnega jamskega omrežja želimo v čim večji meri nadomestiti obstoječe bakreno jamsko omrežje in zagotoviti prenos vseh podatkov iz jame na površino po optičnem jamskem omrežju tako za obstoječe sisteme in naprave kot tudi za v prihodnosti vgrajene nove sisteme in naprave (spremljanje črtne kode v jami, novega varnostnega in tehnološkega nadzornega sistema, IP telekomunikacij, Omron in ostalih krmilnikov …).

Prednosti optičnih vlaken so dolge prenosne poti (100 km in več brez ojačevalnikov), nizko dušenje, neobčutljivost na elektromagnetne in druge zunanje motnje, velika pasovna širina, teža, varnost ... Skupne dolžina uporabljenega optičnega kabla je 12.500 metrov.

Posnetek si je mogoče ogledati na spletnih straneh www.rlv.si in www.energetika.net.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas