30.03.2011

Premogovnik Velenje gostil vrh slovenskih gasilcev

V torek, 29. marca 2011, so Premogovnik Velenje obiskali predstavniki Gasilske zveze Slovenije (GZS). Goste, med katerimi so bili predsednik GZS Toni Koren, poveljnik GZS Matjaž Klarič, član IO GZS Darko Koželj in predsednik regijskega sveta SAŠA Jože Drobež, je sprejel direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved s sodelavci.

Udeležence je uvodoma pozdravil direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved in jim predstavil delovanje premogovnika ter jih seznanil z razvojnimi načrti in strateškimi usmeritvami. Ob tem je dejal: »Cenimo delo vseh gasilcev, saj se zavedamo njihovega pomena. Akcije, kot je bila republiška reševalna vaja oktobra 2009, so dokaz, da je sodelovanje rudarskih reševalnih čet in interventnih gasilskih enot ob izrednih dogodkih še kako pomembno«.

Namen srečanja ter možnosti sodelovanja med GZS in Premogovnikom Velenje sta predstavila član IO GZS Darko Koželj in poveljnik GZS Matjaž Klarič. Izpostavila sta problem servisiranja izolirnih dihalnih aparatov: »V Sloveniji imamo okoli 4.000 dihalnih aparatov različnih proizvajalcev in skoraj 70 % teh aparatov ni ustrezno servisiranih in pregledanih. Pojavila se je ideja o vzpostavitvi centralnega servisa za izolirne dihalne naprave v vašem premogovniku«. Možnosti sodelovanja vidijo tudi na področju elektro potočnih črpalk, saj trenutno servisiranje ni ustrezno. Darko Koželj je dejal: »Manjši servisi, ki delujejo v okviru gasilskih društev, zagotavljajo zgolj osnovni servis. Področje elektročrpalk je eno izmed področij, kjer je Premogovnik Velenje edini v Sloveniji, ki ima ustrezen laboratorij in strokovno usposobljeno osebje, da te naprave ustrezno servisira«. Odvijajo se tudi aktivnosti z namenom nadgradnje osebne opreme gasilcev. Operativnemu gasilcu, ki ne posreduje samo v požarih, ampak tudi v drugih situacijah, želijo zagotoviti ustrezno zaščitno opremo. »Vsako leto imamo v Sloveniji vsaj eno naravno nesrečo, v kateri sodeluje okoli 10.000 gasilcev in temu primerno se moramo odzvati glede usposobljenosti in opreme. Iščemo ustrezne proizvajalce zaščitne opreme, ki so sposobni v krajšem času izdelati večjo količino zaščitnih oblek. Na tem področju vidimo možnosti sodelovanja s podjetjem HTZ Velenje,« je zaključil Matjaž Klarič. Izpostavil je tudi uspešno dolgoletno sodelovanje med GZS in Premogovnikom Velenje.

Po uvodnem srečanju so si gostje ogledali dejavnost servisiranja dihalnih aparatov, servis potopnih črpalk, elektro in strojni remont ter pralnico, predstavili pa smo jim tudi svojo kolekcijo varovalnih oblačil blagovne znamke Modeo.

Premogovnik Velenje je družba z več kot 135-letno preteklostjo, gasilstvo na slovenskem šteje preko 140 let, gasilci Premogovnika Velenje naslednje leto obeležujejo 80-letnico, Jamska reševalna četa pa je pred dvema letoma obeležila 100-letnico. Medsebojno sodelovanje je v primeru nastanka izrednih dogodkov izredno pomembno, zato smo še toliko bolj veseli možnosti morebitnega nadaljnjega sodelovanja.