SKUPINA PV

Sporočila za medije

11.05.2011

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju na ogled razstava »RUDARJI«

»Razstava je vrhunec vseh vrhuncev v več kot desetletnem delovanju Muzeja«

V Beli garderobi Muzeja premogovništva Slovenije so včeraj odprli razstavo akademskega kiparja Stojana Batiča z naslovom »Rudarji«, za katerega je avtor razstave leta 1960 prejel Prešernovo nagrado. Ljubitelje umetnosti sta nagovorila direktor  Premogovnika Velenje dr. Milan Medved in vodja muzeja Stojan Špegel. O avtorju in njegovih delih je spregovorila njegova hči in umetnostna zgodovinarka Jerneja Batič.

Delo akademskega kiparja Stojana Batiča je oblikoval njegov naravni dar, ki ga je kot odličnega risarja vodil h kiparstvu. V veliki meri so ga oblikovale tudi okoliščine, v katerih je odraščal, saj je sin rudarskih revirjev. Velja za najbolj prepoznavnega slovenskega likovnega umetnika, ki je ustvarjal na rudarsko tematiko. Razstavljene skulpture prikazujejo podobo delovnega človeka, dostojanstvo njegovega bivanja, trdoto in lepoto njegovega dela. Gre za odnos človeka do rudnika in vpliv rudnika na človeka. Poleg skulptur iz lignita so na ogled tudi skulpture rudarjev iz brona.

Svoje doživljanje avtorjevega ustvarjanja in stil njegovega ustvarjanja skozi čas je predstavila umetnostna zgodovinarka in hči Jerneja Batič. Poudarila je, da je v več kot petdesetih letih ustvarjanja, predvsem v bronu, kot tudi v lignitu, kamnu in steklu, avtor ustvaril obsežen opus, 38 samostojnih razstav in 86 skupinskih razstav doma in v tujini.

Vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel je nanizal nekaj poudarkov o avtorjevem delu: »Kipi predstavljajo razmerje rudar – rudnik, v njih se kaže moč vztrajnosti in povezava z naravo, poudarjajo notranje bistvo dela in življenja rudarjev«. Ob koncu je dodal: »Stojan Batič je s svojim ciklom dal poseben pomen rudarjem, saj se jim je približal še bolj poglobljeno, kot so mogli sami izreči«.

Direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved se je v svojem govoru dotaknil povezave med razstavljenim ciklusom in Premogovnikom Velenje. »Lignit se je na nek način vrnil na prvotno mesto, saj so v prvi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja rudarji v velenjskem premogovniku za Stojana Batiča nakopali večje kose lignite, iz katerih je nastal razstavljeni ciklus«. Dodal je še, da »postavitev ciklusa Rudarji pomeni vrhunec vseh vrhuncev v skoraj 12-letnem delovanju Muzeja premogovništva Slovenije.« Spodbudil je umetnike, naj še naprej ustvarjajo iz premoga, iz lignita, ki je star 2,5 mio let. »Prepričan sem, da bo Premogovnik Velenje v tako dobri kondiciji, kot so te skulpture tudi še po pol stoletja, tudi sam še čez 50 let ob nadaljevanju rudarjenja v Šaleški dolini.«  Ob koncu se je zahvalil Zasavskemu muzeju Trbovlje, od koder je večina skulptur, in družini Batič za sodelovanje in pomoč pri postavitvi razstave.

S kulturnim programom je navdušil Rudarski oktet Premogovnika Velenje, ki je posebej za to priložnost izbral pesmi z rudarsko tematiko.

Razstava bo na ogled do 24. junija 2011.

   
(2.99 MB)

 

Več informacij:

Stojan Špegel
Vodja Muzeja Premogovništva Slovenije
041-782-692

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas