SKUPINA PV

Sporočila za medije

14.05.2011

Odličen koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje 180 metrov pod zemljo

Zvoki v podzemlju v izjemnem okolju Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju

Zadnji v nizu abonmajskih koncertov Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje v koncertni sezoni 2010/2011, ki smo ga poimenovali Zvoki v podzemlju, je bil resnično prava glasbena poslastica. Prvič v zgodovini Premogovnika Velenje smo namreč 12. maja koncert godbenikov pripravili v rovih  Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju 180 metrov pod zemljo. Vsakdo, ki je že kdaj obiskal omenjeni muzej, ve, da je sama organizacija predstavljala izjemen logistični zalogaj, saj ni kar tako v rove globoko pod zemeljsko površino spraviti več kot 350 ljudi, kolikor se jih je udeležilo obeh koncertov.
Za koncerte sicer zelo nevsakdanje okolje se je izkazalo za izredno akustično, kar je dodalo le še dodaten čar izjemnemu dogodku. Pihalni orkester Premogovnika Velenje pod vodstvom dirigenta Matjaža Emeršiča je koncert pričel s skladbo Janeza Marina starejšega Graditeljem Velenja – in s katero bolj simbolično pesmijo bi lahko pričeli koncert v nedrjih Šaleške doline, med rudarji, ki so s svojimi rokami izgradili mesto Velenje, za katerega lahko mirne vesti trdimo, da je zraslo iz premoga, na premogu in zaradi premoga? Glasbeniki so nato nadaljevali z izmenjavanjem slovenskih in tujih uspešnic, pri čemer sta se kot solista predstavila odlična Gorazd Topolovec in Sara Beriša. Koncert smo postavili v prostore, ki so še pred desetletjem predstavljali tako rekoč domovanje velenjskih rudarjev, saj so v tamkajšnjih rovih preživeli velik del svojih življenj, zato je zelo nostalgično izzvenela tudi Privškova legendarna pesem Tam, kjer sem doma.
Prepletenost Premogovnika Velenje in njegovega Pihalnega orkestra se kaže že več kot 9 desetletij in zato ni bilo presenetljivo, da so glasbeniki svoj koncert sklenili s Koračnico rudarjev, pesmi pa so pritegnili tudi številni obiskovalci.
Prenos koncerta je potekal tudi v živo preko spletne strani Premogovnika Velenje www.rlv.si, tako da so si ga lahko ogledali tudi tisti, ki so ostali brez kart.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas