03.06.2011

Muzej premogovništva Slovenije vidi svojo priložnost tudi v povezovanju destinacij

Eden izmed ciljev Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju je intenzivnejše vključevanje v turistično ponudbo SAŠA regije in nenehno dopolnjevanje ponudbe. Za doseganje tega cilja sta Premogovnik Velenje in Naravno zdravilišče Topolšica v letu 2010 sklenila dogovor o poslovnem sodelovanju pri trženju in prodaji skupne vstopnice za ogled Muzeja in kopanje v Termah Topolšica.
Oba pogodbena partnerja po dogovorjenem urniku tudi letos vodita svoje goste v rove premogovnika 180 metrov pod površjem oziroma k zdravilnim vrelcem z atraktivnimi termalnimi vodnimi površinami. Odrasli bodo za ogled muzeja in triurno kopanje v bazenu plačali 15 €, otroci, dijaki in študentje 11 €, upokojenci pa 14 €.
Muzej premogovništva Slovenije velja za najbolj obiskani slovenski podzemni muzej in za eno izmed najbolj prepoznavnih turističnih točk Šaleške doline. V skoraj 12-letnem delovanju ga je obiskalo skoraj 330.000 domačih in tujih obiskovalcev. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku, omogoča ogled invalidom na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.
Poslanstvo muzeja je prenašati navdušenje do rudarskega poklica na obiskovalce, hkrati pa negovanje starih rudarskih vrednot: spoštovanja, tradicije, zaupanja, solidarnost. Muzej ohranja znanje iz premogovniške dejavnosti, pozitivno promovira premogovništvo in Premogovnik Velenje, ob tem pa s stalnimi zbirkami na površini, občasnimi razstavami in različnimi dogodki ponuja tudi kulturne vsebine, kot so otroške delavnice, predavanja, gledališke ali glasbene predstave. Na strokovnem področju sodeluje z Muzejem Velenje in Tehniškim muzejem Slovenije. Prejel je številna priznanja, med drugim posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvasorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine, priznanje Gospodarske zbornice Slovenije in Zlati grb Mestne občine Velenje, projekt Podzemna pustolovščina v Velenju pa je tudi finalist izbora Evropska destinacija odličnosti 2011.