SKUPINA PV

Sporočila za medije

14.06.2011

Premogovnik Velenje sklenil sporazum o skupnem sodelovanju z indijsko Skupino Fairwood

Premogovnik Velenje se pripravlja na vstop v enega največjih svetovnih projektov modernizacije podzemnega pridobivanja premoga v Indiji. V okviru obiska slovenske vladne delegacije v Indiji je Premogovnik Velenje v torek, 14. junija 2011, v Delhiju v Indiji s Skupino Fairwood podpisal sporazum o skupnem nastopu na indijskem trgu. Podpisa sporazuma se je udeležili tudi predsednik Vlade RS Borut Pahor.
Indija želi do leta 2020 praktično podvojiti instalirane kapacitete za proizvodnjo električne energije, od tega bo kar 60 % vseh kapacitet predstavljal premog, večinoma domačega izvora. Premogovnik Velenje bo Skupini Fairwood nudil lastna znanje in tehnologijo, saj se bo v omenjenih projektih pojavil kot inženir, projektant, recenzent in konzultant. Tuji partnerji so Velenjsko odkopno metodo prepoznali kot eno najproduktivnejših za odkopavanje v debelih slojih premoga in najbolj okolju prijaznih ter so sami predlagali Premogovniku Velenje vključitev v ta projekt, kar ponovno potrjuje dodatno mednarodno priznanje najnovejših dosežkov velenjskega inženirskega znanja. Sodelovanje v projektu bo ponovno velika priložnost za promocijo domačega znanja tako za Premogovnik Velenje kot za državo Slovenijo.
Podjetji sta sporazum podpisali, da bi lažje zagotovili učinkovitejše storitve v indijskem, azijskem in pacifiškem premogovništvu. Sodelovanje bo z združitvijo visoko razvite tehnologije in znanja pripomoglo k razvoju rudnikov v indijski in JV azijski regiji ter zagotovilo manjši vpliv na tamkajšnje okolje ter višje standarde pri delu in varnosti.
Premogovnik Velenje, ki velja za enega najsodobnejših premogovnikov v Evropi in tudi v svetovnem merilu, svoje izkušnje in znanje vse pogosteje prenaša na zunanje trge, predvsem na trge JV Evrope, vse bolj pa je prisoten tudi v svetu (Turčija, Indija), saj se zanj s tem odpirajo številne nove poslovne priložnosti. Rezultat vlaganj v razvoj tehnologij in lastnega strokovnega kadra je velik potencial znanja in izkušenj, ki jih koristimo na eni strani za zelo učinkovito sodelovanje z najboljšimi dobavitelji opreme za odkopavanje (rezultat je tudi v svetovnem merilu najboljša oprema za podzemno odkopavanje debelih slojev lignita, ki je instalirana v jamah Premogovnika Velenje), po drugi strani pa tržimo naša bogata rudarska znanja na različnih projektih tako v Sloveniji kot tudi zunaj naših meja. V zadnjih letih tako širimo obseg delovanja in prenos različnih vrst rudarskih znanj v evropske in svetovne države. Indija tako kot mnoge evropske in svetovne države nadaljujejo investicije v modernizacijo pridobivanja premoga, ki bo eden ključnih energentov tudi v prihodnjih desetletjih.
Skupina Fairwood je vodilno podjetje na področju infrastrukture, s sedežem v Indiji. Za njimi je 30 let izkušenj pri sodelovanju z mednarodnimi partnerji v pridobivanju surovin in energije, še posebno premoga, olja in plinov. Njihove izkušnje segajo na področje rudarstva, nafte in plina, vzdrževanja, financiranja in dobave. Skupina Fairwood zaposluje preko 300 inženirjev in ostalih strokovnjakov, zaposlenih pri infrastrukturnih podjetjih v Indiji in Aziji.
Podjetjema bo sodelovanje omogočilo iskanje rešitev na področju podzemnega pridobivanja v debelih slojih premoga in bo najnaprednejšo tehnologijo na svetu, kamor Velenjska odkopna metoda nedvomno sodi, v učinkoviti in odgovorni obliki, s posebnim poudarkom na varnosti in vplivu na okolje, preneslo tudi v Indijo, JV Azijo in na Pacifik.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas