28.09.2011

Zimzelen v Topolšici skrbi za aktivno in kakovostno starost

V PV Centru starejših Zimzelen, ki so ga v Topolšici odprli pred dvema letoma in je najmlajša hčerinska družba Skupine Premogovnik Velenje, skrbijo za čim bolj kakovostno in aktivno življenje njegovih stanovalcev. Stanovalci imajo na voljo različne oblike aktivnega preživljanja časa in socialnega vključevanja.

Starost v domu je lahko lepa, aktivna in prepletena s sklepanjem novih prijateljstev, kar dokazuje tudi PV Center starejših Zimzelen. Poleg različnih profilov zaposlenih pri teh aktivnostih pomagajo tudi prostovoljci. Kot je povedala direktorica PV Zimzelen Andreja Štefan Bukovič, so v ta namen v centru v avgustu oblikovali dve skupini, ki bosta pripomogli h kakovostnejšemu življenju stanovalcev. »Prva se imenuje tim za socialno vključenost stanovalcev, ki bo nudila pomoč pri vključevanju stanovalca v bivalno skupino. Druga je skupina prostovoljk, za katere je prišla pobuda iz Župnijskega sveta Šoštanj. Skupina bo s svojim usmerjenim in ciljnim delom, znanjem in izkušnjami prispevala k razvijanju solidarnosti in medgeneracijskega sožitja,« je dejala direktorica.

Center je dober medgeneracijski projekt, saj koristi tistim, ki sodelujejo v obratovanju centra, to je aktivnemu delu prebivalstva, in tudi tistim, ki v njem preživljajo ali še bodo preživljali tretje življenjsko obdobje. Z obliko življenja v bivalnih enotah deluje po smernicah zagotavljanja kvalitetnega in osmišljenega življenja starejših. Zaposleni v Centru si s strokovnostjo in osebnim pristopom prizadevajo, da bi se vsi stanovalci počutili dobro in sprejeto. Skupaj z njimi se trudijo za prijetno vsebino slehernega dne. V dveh letih delovanja so gostili zelo veliko posameznikov v različnih vlogah in pri različnih nalogah ter okoli 30 društev in skupin s številnimi posamezniki, ki so v center prinesli pesem, glasbo, igralske nastope, sodelovali v ustvarjalnih delavnicah, pogovorih, pripravili zanimiva predavanja, in kar je najpomembneje – se družili s stanovalci