SKUPINA PV

Sporočila za medije

08.10.2011

Pihalni orkester Premogovnika Velenje navdušil na mednarodnem festivalu na Poljskem

Pihalni orkester Premogovnika Velenje se je v času med 29. septembrom in 2. oktobrom 2011 mudil v Krakowu na Poljskem, kjer se je udeležil 3. Mednarodnega festivala zborov in orkestrov Cracovia Music Festival. Na mednarodnem festivalu je poleg velenjske godbe sodelovalo še devet zborov v različnih pevskih sestavih iz Nemčije, Italije, Finske, Grčije, Poljske, Irske, Španije in Rusije, skupaj več kot 700 pevcev in pevk. Pihalni orkester Premogovnika Velenje je s svojim koncertom v Cerkvi sv. Petra in Pavla festival tudi uradno odprl.

Dirigent Matjaž Emeršič je za ta koncert v polni katedrali, ki sprejme preko osemsto poslušalcev, izbral izjemno zahteven in pester program, prilagojen cerkvenim akustičnim pogojem in pa seveda namenu, saj je bil to uvodni in slavnostni koncert kot začetek tridnevnega festivala. V sakralnem programu so nastopili solisti: na trobenti Marko Novak in Alojz Kompan, na oboi Tanja Mršnjak Petrej in na baritonu Anton Vrzelak.

Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje delujejo že 92. leto. Njihova zgodba je s svojo kvaliteto že zdavnaj prerasla okvire kraja, v katerem deluje. Vse več je ljudi, ki prisluhnejo njihovi vrhunsko izvedeni glasbi. Pihalni orkester Premogovnika Velenje je svoj sloves zelo kakovostnega orkestra potrdil tudi na  mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju, ki je lani oktobra potekal v Velenju in katerega se je udeležilo 20 pihalnih orkestrov iz Avstrije, Švice, Hrvaške, Madžarske, Poljske in Slovenije. Orkestri so tekmovali, razporejeni v tri težavnostne kategorije, njihov nastop pa je ocenjevala strokovna žirija. V najtežji kategoriji A je osvojil največ točk in dobil zlato plaketo s pohvalo.


Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje pred katedralo Sv. Petra in Pavla v Krakowu na Poljskem.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas