SKUPINA PV

Sporočila za medije

21.11.2011

Posadili oreh, simbol dolgega življenja

»Lepo rasti, da bom še jaz lahko orehe jedla.« To so besede, ki jih je 94-letna Hilda Krajnc namenila novo posajenemu orehu pred PV Centrom starejših Zimzelen v Topolšici. Kot najstarejši stanovalki centra ji je ob Karlu Šilihu, ki je bil med prvimi stanovalci centra, pripadla čast, da posadi drevo. S tem so v PV Zimzelen zaznamovali drugo obletnico delovanja. V njem kar dvakrat praznujejo rojstni dan. Prvič 20. oktobra, ko je bil dom leta 2009 na slovesnosti predan v uporabo, drugič pa 19. novembra, ko so v dom prišli prvi stanovalci.

S sajenjem drevesa so se v PV Zimzelen pridružili projektu Sadni gozd, ki ga je 11. in 12. novembra izvedla Ljudska univerza Velenje in v sklopu katere so v SAŠA regiji posadil kar 360 sadnih avtohtonih dreves. Zato se je sajenja drevesa v Topolšici udeležila tudi direktorica LU Velenje Brigita Kropušek Ranzinger. »Pri Ljudski univerzi smo se odločili, da bomo spoštovali modrost starejših ljudi, ki so cenili sadna drevesa in njihove plodove. Zadali smo si nalogo, da bomo za nas in naslednje rodove v Sloveniji zasadili 2 milijona rastlin z užitnimi plodovi, listi, koreninami in semeni. Veseli smo, da je eno od njih našlo svoj prostor tudi na vašem dvorišču,« je dejala.
Zbrane stanovalce in zaposlene je nagovorila direktorica PV Zimzelen Andreja Štefan Bukovič in poudarila, da ima posaditev drevesa veliko simbolike. »Želimo biti prijazni do okolja, do sočloveka. Na tem planetu in v tem času je pomembno, kako se počutimo, kako spoštujemo druge. To drevo nam bo dajalo senco, plodove in nas spominjalo na današnji dan ter na dan, ko smo v PV Zimzelen sprejeli prvega stanovalca. Predvsem pa bo to drevo živelo tudi še takrat, ko nas več ne bo.«
Simbolična je bila tudi izbira vrste drevesa. Oreh je simbol bogastva, moči, plodnosti in polnosti življenja. Njegova življenjska doba je 120 let. V slovenskem ljudskem izročilu velja za sveto drevo, hišo naj bi varoval pred strelo, hkrati pa odganjal bolezni in slabe duhove. Poleg okusnih jedrc bo čez leta nudil še veliko drugih uporabnih in zdravilnih plodov.

Več informacij:
Diana Janežič, 031-798-368


Oreh sta posadila prvi stanovalec PV Zimzelena Karel Šilih in najstarejša stanovalka, štiriindevetdesetletna Hilda Krajnc.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas