SKUPINA PV

Sporočila za medije

25.11.2011

Pester december v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so za prihajajoči december pripravili številna dogajanja. V nedeljo, 4. decembra, bodo z dnevom odprtih vrat že tradicionalno obeležili god sv. Barbare – zavetnice rudarjev. Na ta dan bo obiskovalcem omogočen brezplačen ogled muzeja. V decembru bosta na ogled razstavi Prešernovih nagrajencev in Ane Ojsteršek, diplomirani slikar Stojan Špegel pa bo predaval na temo »Rudarski likovni motivi v Sloveniji«.

Muzej premogovništva Slovenije, ki je eden najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji, v letošnjem letu obeležuje 12-letnico delovanja. Nastal je na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev in predstavlja zanimiv način sodelovanja z delujočim Premogovnikom Velenje. Spust 180 metrov pod površje zemlje prinaša podzemno dogodivščino v nekoč aktivnih rovih jame Škale. Ogled podzemnih rovov razkriva delo rudarjev nekoč in danes, 15 lutk, razvrščenih v več scen, ki oživijo z avdiovizualno opremo, omogoča pogled v rudarjenje pred 100 leti. Predstavitev mehanizacije zadnjih desetletij Premogovnika Velenje pa obiskovalce popelje v sodobnost premogovništva. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku, edini v Sloveniji pa omogoča ogled invalidom na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.
Na dan odprtih vrat bo prirejen ogled muzeja možen od 8.30 do 17. ure (zadnji vhod v jamski del muzeja ob 15. uri). Prosimo, da rezervirate svoj termin ogleda na telefonsko številko 03 5870 997.

Do 20. decembra bo v beli garderobi na ogled razstava del slovenskih likovnih ustvarjalcev – Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada, ki so nastala v izlaški koloniji od leta 1964 naprej. Dela, razstavljena v Muzeju premogovništva Slovenije, niso prav pogosto dostopna širši javnosti, zagotovo pa predstavljajo vrhunec slovenske likovne umetnosti v zadnjih desetletjih. V tamkajšnji črni garderobi pa si lahko od 15. decembra dalje ogledate razstavo Ane Ojsteršek na temo rudarski portret. Razstava bo na ogled do konca januarja 2012.

Ljubitelji likovne umetnosti se lahko v sredo, 7. decembra, udeležite predavanja »Rudarski likovni motiv v Sloveniji«. Temo bo predstavil Stojan Špegel, diplomirani slikar, sicer vodja Muzeja premogovništva Slovenije.

Zunanji prostori muzeja prikazujejo zbirko razvoja premogovništva v Sloveniji, rudarsko stanovanje iz leta 1930, zgodovino skoka čez kožo ter razstave priznanih umetnikov. Omogočajo tudi praznovanje rojstnega dne 180 m pod zemeljskim površjem, v kapelici sv. Barbare  pa so gostili že številne poroke in zlate poroke.

Vabljeni!

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas