19.12.2011

Od tečaja polstenja do polstenih jaslic

V PV Centru starejših Zimzelen v Topolšici so v soboto, 17. decembra, na ogled postavili dvoje jaslic. Prve je, tako kot lani, postavil domačin Tine Volk, član Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. Skupaj s Tonetom Perovcem sta cel teden ustvarjala pravo mesto Betlehem v malem. Druge jaslice je letos ustvarila gospodinja Ana Sedar. Narejene so s polstenjem iz ovčje volne. Oboje jaslice bodo na ogled do svečnice.

Z dejavnostjo polstenja so se v PV Zimzelen začeli intenzivno ukvarjati oktobra. Pri iskanju primernih programov, v katere bi lahko aktivno vključili stanovalce centra, sta se dve sodelavki udeležili mednarodnega festivala polstenja v Selnici ob Dravi ter tečaja suhega in mokrega polstenja. Uporabnost izdelkov in primernost dejavnosti sta vodstvo centra prepričali, tako da so v PV Zimzelen novembra organizirali delavnico suhega polstenja. Nanjo so povabili ženske, ki rade ustvarjajo z volno in rokami. Prišlo jih je 21, delavnice pa so se udeležile tudi gospodinje/strežnice. Slednje so nato v to prijetno ročno spretnost, pri kateri mehka ovčja volna, umirjene barve in prosta pot za ustvarjalnost spodbujajo vse čute, uvedle tudi nekaj stanovalk in stanovalcev.

Polstenje ima terapevtske učinke. Krepi ročne spretnosti, umirja um. Zato je primerno za vse starostne skupine; začenjajo že triletni otroci, srednja generacija ustvarja uporabne izdelke, pri starejših pa je prijetna popestritev prostega časa, ki pomirja in daje občutke ugodja. Največja radost polstenja je v lepoti in izvirnosti vsakega izdelka. Pri tem je največje navdušenje pokazala gospodinja Ana Sedar, ki se je neutrudno lotila dela in v nekaj tednih pripravila razstavo polstenih izdelkov. Še več: dala je ideji, da bi za letošnjo novoletno okrasitev PV Zimzelen izdelala jaslice ter okraske za osrednjo jelko.

»Prva moja ideja je bila izdelava jaslic, druga pa, da bi izdelali 150 polstenih angelov – za vsakega stanovalca PV Zimzelen enega. Vesela sem, da smo se znova izkazali kot zelo povezan tim, saj smo mi pri delu na pomoč priskočile sodelavke in tudi stanovalci. Ni jih malo, ki so poskusili mokro polstenje in bili nad tem navdušeni, saj je to odlična terapija za njihove roke,« je dejavnost predstavila Ana Sedar.

Več informacij:
Diana Janežič, 031-798-368

Tine Volk ob svojih jaslicah

Ana Sedar je s polstenjem izdelala jaslice in novoletne okraske iz ovčje volne.