SKUPINA PV

Sporočila za medije

20.12.2011

Nočni ogled Muzeja premogovništva Slovenije v znamenju prazničnega vzdušja

Konec tedna je bil v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju prazničen, saj so v soboto, 17. decembra 2011, potekali že tradicionalni nočni ogled muzeja, ustvarjalne otroške delavnice, predstava za otroke, obiskal pa jih je tudi dedek Mraz. Pester program je pritegnil množico odraslih in otrok. Muzej, ki je svoja vrata odprl 3. julija 1999, je letos obiskalo že več kot 28.400 obiskovalcev, v 12 letih pa že skoraj 347.000 obiskovalcev.

Svet podzemlja, kot so ga v preteklosti čutili, v njem delali in z njim živeli številni rudarji, so lahko začutili tudi tisti, ki so se odločili za ogled podzemnega dela Muzeja premogovništva Slovenije. Spust 180 metrov pod površje zemlje po starem jašku iz leta 1888 je bil na ta dan še posebej zanimiv, saj so obiskovalce pričakali vodiči, ki so bili oblečeni v stara rudarska oblačila.

Bergmandeljčeva ustvarjalna delavnica, ki je bila pripravljena v sodelovanju z Odborom za kulturo Premogovnika Velenje, je potekala v zunanjem delu muzeja, tamkajšnji stari kopalnici. Zanimiv in avtentičen rudniški ambient je dal še poseben čar izdelkom otrok, ki so pod vodstvom ilustratorke Urške Stropnik s snežaki in snežinkami pričarali pravo zimsko vzdušje. Za nasmehe na njihovih obrazih je s svojo hudomušnostjo poskrbel Ligi, maskota Premogovnika Velenje. Še bolj praznično vzdušje pa sta ustvarila člana gledališke skupine KUD Dudovo drevo Velenje, ki sta uprizorila gledališko predstavo Razkačen Poskok, v kateri sta navduševala zmaj Poskok in pogumni Šalček. Predstavo, ki je bila odigrana v Beli garderobi, v kateri skozi vse leto pripravljajo številne prireditve, različne slikarske in kiparske kolonije ter razstave, je omogočil Sindikat Premogovnika Velenje.

Otroci so se najbolj razveselili prihoda dedka Mraza, ki je skrbel za vedro in praznično razpoloženje že v jamskem delu muzeja, najmlajše obiskovalce pa je po predstavi obdaril s sladkimi dobrotami ter skupaj z njimi tudi zapel.
Kocka sreče, ki so jo metali obiskovalci, je najbolj srečnim namenila brezplačno vstopnico za ogled muzeja ali darilo.

V času med 24. decembrom 2011 in 9. januarjem 2012 bo Muzej premogovništva Slovenije v Velenju zaprt. K ogledu podzemnega dela muzeja, priložnostnih razstav v Beli in Črni garderobi, kopalnice, zbirke razvoja premogovništva ter rudarskega stanovanja iz leta 1930 ste ponovno vabljeni v torek, 10. januarja 2012, ko bodo za obiskovalce vnovič odprli svoja vrata.

Več informacij:

Stojan Špegel
Vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas