SKUPINA PV

Sporočila za medije

12.01.2012

Veronike starejšim vračajo nasmeh

V PV Centru starejših Zimzelen v Topolšici so v letu 2011 pripravili okoli 70 prireditev, na katerih so kot nastopajoči sodelovali prostovoljci. Stanovalcem, povprečno se jih je prireditev udeležilo 50, so zapeli, zaplesali, zaigrali na različne inštrumente ali zanje pripravili delavnice in predavanja. Od avgusta 2011 pa v centru načrtno razvijajo tudi družabništvo stanovalcem. V ta namen v PV Zimzelen vsakih 14 dni prihajajo prostovoljke iz Župnijskega pastoralnega sveta Šoštanj in iz Velenja.

Zdaj jih je že 15 in poimenovale so se Veronike, kot sinonim za sočutje, za žensko, ki pomaga. Vse imajo izkušnje iz življenja s starejšimi ljudmi, bodisi s svojimi starši ali drugimi sorodniki, ki so jih obiskovale v domovih za starejše.  »Preselitev v dom za starejše razumem kot veliko stisko človeka, ki mora zapustiti domače okolje in se s svojimi težavami preseliti med druge ljudi, v novo okolje in se nanj navaditi. Da se ljudje ne bi počutili osamljene, sem se odločila, da bom obiskovala starejše ljudi v PV Zimzelenu. Vedno imam občutek, da od stanovalcev dobim dosti več, kot jim dam. Ob teh obiskih izvem zgodbo človeka, ki ga nikoli prej nisem poznala, in spoznam, da so moji čevlji zelo lahkotni, marsikdo pa je prehodil v življenju težko pot. To me utrjuje in mi daje moč za življenje,« je dejala ena od Veronik, ki sebe pri tej svoji plemeniti dejavnosti ne želijo izpostavljati.

Stanovalci Veronike vsak drugi torek popoldne z veseljem pričakujejo in so jim za njihov obisk zelo hvaležni. »Njen obisk mi veliko pomeni. Tako čutim, da nekdo skrbi za mene, da mi dela družbo. Včasih kar oba govoriva, drugič ona mene posluša. Če mi je dolgčas, pa vse sorte premlevam v glavi in to ni dobro,« je dejal eden od stanovalcev.

Več informacij:
Diana Janežič, 031-798-368


Družba, pogovor, smeh – vse to prinesejo Veronike.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas