SKUPINA PV

Sporočila za medije

15.06.2008

V Muzeju premogovništva Slovenije pričakali 250.000. obiskovalca

Podzemni Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil odprt ob rudarskem prazniku leta 1999 in je leta 2001 prejel tudi posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, je danes obiskal že 250.000. obiskovalec. To je bil učenec Osnovne šole Šentvid iz Ljubljane, ki je kot posebno nagrado prejel vikend paket za dve osebi v hotelu Barbara v Fiesi. Nagrado mu je izročil direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved.

Dr. Medved je ob tem izrazil veselje nad obiskom mladih šolarjev in jim povedal, da odkopavanje premoga v Šaleški dolini poteka že več kot 130 let. Poudaril je, da se je v tem času odkopalo več kot 210 milijonov ton premoga, na zalogi pa ga je še vedno več kot 100 milijonov ton, zato bo pridobivanje energije iz zalog premoga v Sloveniji teklo še nadaljnjih 40 let.

"Muzej premogovništva je nastal kot nekakšna pobuda, da ne bi pozabili zgodovine rudarstva. Odprli smo ga v avtentičnih prostorih; tam, kjer je v preteklosti nekoč res potekalo pridobivanje premoga, saj so bili prostori nekoč resnično namenjeni rudarjenju. Jašek, po katerem se boste spustili v jamo, je iz leta 1888 in še vedno odlično deluje, za kar gre zahvala našim vzdrževalcem."

Podzemni muzej je torej postavljen v resnično okolje nekdanje Jame Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pred več kot 130. leti pravzaprav tudi začelo. Muzej je zanimiv tudi zato, ker vstopajo obiskovalci vanj povsem enako kot so rudarji v prejšnjem stoletju. Pod vodstvom vodiča, ki jih sprejme v »prizivnici«, se spustijo 160 metrov globoko. Pred tem se seveda oblečejo v rudarska oblačila, površnik, čelado, s sabo pa dobijo tudi rudarsko malico. V uri in pol si nato v podzemnih rovih slikovito ogledajo, kako je potekajo delo rudarjev nekoč in tudi kakšno je danes. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku.

Za obiskovalce je v nekdanji t. i. beli garderobi (v njej so rudarji puščali civilna oblačila) na ogled razstava slovenskega premogovništva, razstava bivalna kultura slovenskih rudarjev, multimedijska predstavitev nastanka Zemlje in prikaz tradicionalne prireditve Skok čez kožo, v kopalnici pa je postavljena stalna razstava mineralov sveta. V črni garderobi (uporabljali so jo za odlaganje delovnih oblačil) pa pripravljajo številne prireditve, različne slikarske in kiparske kolonije ter občasne razstave s tehniško tematiko.

V muzeju so ponosni, ker lahko edini v Sloveniji v podzemni muzej popeljejo tudi invalide na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.

Muzej je prejel že številna priznanja, med drugim že omenjeno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

Srečno!

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas