SKUPINA PV

Sporočila za medije

29.03.2012

V rudarskem mestu bodo zazveneli zvoki godbenikov, pevcev in harmonikarjev Premogovnika Velenje

FESTIVAL SLOVENSKA POLKA IN VALČEK TOKRAT V VELENJU

Na 18. festivalu Slovenska polka in valček, ki bo potekal 13. aprila v Domu kulture Velenje, bodo v bogatem spremljevalnem programu med drugim nastopile tri glasbene zasedbe, ki so nepogrešljivi spremljevalec življenja rudarjev. Predstavili se bodo Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Rudarski oktet Velenje in Harmonikarski orkester Barbara. Neposredni prenos si lahko ogledate na dan festivala ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Glasba je bila in je še vedno nepogrešljiva spremljevalka življenja rudarjev, tako v veselih kot tudi v žalostnih trenutkih. Godbeniki, pevci in harmonikarji velenjskega Premogovnika s svojimi odličnimi nastopi vedno znova popestrijo utrip dogajanja v podjetju in izven njega ter ponašajo njegovo ime po Sloveniji in izven meja naše države.

Uradni in dokumentirani začetki Rudarske godbe, ki danes nosi ime Pihalni orkester Premogovnika Velenje, segajo v leto 1919, verjetno pa je še starejša. Odličen orkester amaterskih glasbenikov, ki deluje pod taktirko Matjaža Emeršiča, z dolgoletnimi izkušnjami in veliko znanja izvaja poleg tradicionalne pihalne glasbe tudi moderno, klasično in zabavno glasbo. Njihova zgodba je s svojo kvaliteto že zdavnaj prerasla okvire kraja, v katerem deluje. Vse več je ljudi, ki prisluhnejo njihovi tankočutno izvedeni glasbi, jih vabijo v goste in nagrajujejo za umetniške dosežke. Njihovi koncertni nastopi so polni energije, navdušenja, natančnosti in zanosa.

Rudarski oktet Velenje je bil ustanovljen leta 1979 z namenom negovanja lepe slovenske pesmi, predvsem rudarske. Oktet je v tem obdobju obogatil in razširil svoj repretoar od stanovske, narodne in umetne, renesančne, čitalniške, romantične, domovinske, sodobne, slovenske in tuje pesmi do črnske duhovne, sakralne in nabožne, popevke in celo narodno-zabavne pesmi. Vrhunska pevska zasedba, katere umetniški vodja je Danica Pirečnik, s svojimi odličnimi nastopi, bogatim repretoarjem, zavzetostjo, predvsem pa neustavljivo energijo navdušuje poslušalce tako doma kot v tujini. Med potrditve dela pretekle sezone sodita gostovanji v nemškem Esslingenu in francoskem Vienne, kjer so navdušili občinstvo in znova dokazali, da so bili in so še vedno promotorji kvalitetne slovenske glasbe. V času svojega delovanja so izdali kaseto »Okteti rudarjem« (1990) ter zgoščenke »So knapje skup zbrani« (1999), »Tema, luč in pesem« (2004) in »Velenje, srečno«, ki je izšla ob 30-letnici njihovega delovanja.

Člani Harmonikarskega orkestra Barbara so prvič javno nastopili decembra 1997 na prednovoletnem srečanju sodelavcev Premogovnika Velenje. Danes združuje orkester rudarje, ki gojijo tradicijo slovenske ljudske glasbe. Zaradi številčne zasedbe in igranja zgolj na diatonično harmoniko, popularno frajtonerico, je takšen orkester edinstven v slovenskem prostoru. Člani delujejo pod mentorskim vodstvom Mira Klinca.


Pihalni orkester Premogovnika Velenje

Rudarski oktet Velenje

Harmonikarski orkester Barbara Premogovnika Velenje
 
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas