SKUPINA PV

Sporočila za medije

11.05.2012

S spomladanskim koncertom velenjski godbeniki zaključili abonmajsko sezono

Pihalni orkester Premogovnika Velenje je v četrtek, 10. maja 2012, v veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju s spomladanskim koncertom zaključil koncertno sezono 2011/2012. Domači godbeniki so pod vodstvom dirigenta Matjaža Emeršiča na tokratnem koncertu predstavili program, s katerim se bodo pomerili tudi na 32. tekmovanju slovenskih godb v koncertni težavnostni stopnji, ki bo 20. maja v Laškem.
Poseben pečat koncertu je zagotovo dal izbor spomladansko obarvanih melodij, primeren letnemu času. Pihalni orkester Premogovnika Velenje, katerega začetki segajo v leto 1919, danes pa je soustvarjalec kulturnega in družabnega dogajanja v Velenju in širši okolici, se je v uvodnem delu predstavil s himno avtorja Henka van Lijinshootna. 
Koncert so godbeniki nadaljevali z Albertom Pizzinijem, italijanskim skladateljem komorne, zborovske glasbe ter glasbe za orkester, gledališče, televizijo in film, ki jih je s skladbo »Al Piemonte« popeljal v čudovito provinco ob vznožju italijanskih Alp. Piemont istočasno ponuja preteklosti in prihodnost, saj slovi kot visoko razvita in produktivna regija v nenehnem razvijanju novih tehnologij, kljub temu pa ohranja bogato naravno dediščino.
Avtor tretje skladbe Oliver Weaspi, ki je študiral kompozicijo in dirigiranje na visoki šoli za glasbo v Zűrichu in študij nadaljeval na kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, je za skladbo »Il cantico« navdih dobil v sončni pesmi Frančiška Asiškega. V mistični pesmi je izrazil svojo hvaležnost Bogu za oblikovanje narave, sonca, zemlje in živih bitij.
»Godba na čudežnem vlaku« Roka Goloba je zmes različnih glasbenih stilov, zaradi česar je dala koncertu dodaten zagon in svež avanturističen pridih.
Ob skladbi Leroya Andersona »The Typewritter« se je voditeljica večera Karmen Petek obrnila na številne obiskovalce koncerta z vprašanjem, kdaj smo nazadnje napisali pismo, ne da bi uporabili računalnik ali mobitel.
»Včasih je težko povedati tisto, kar nam leži na duši ali pa za to preprosto ne najdemo pravih besed. Čeprav se morda sliši oguljeno – napišite pismo, a napišite tisto, kar čutite, in ne razmišljajte o slovnici. Vedno se lahko poigrate z barvo papirja, liste lahko odišavite s parfumom, ki spominja na vas, pišite v starinski pisavi ali morda celo na pisalni stroj. Pisma imajo neverjeten čar, besede v njih pa polepšajo dneve, tedna, mesece in celo leta.«
Neverjeten čar in naboj je imel tudi tokratni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje – njegov zven nam bo prav gotovo lepšal še mnogo prihodnjih mesecev, dokler ne bo pred nami spet nova abonmajska sezona, ko bodo za nas ponovno pripravili glasbene dogodke, ki se nam bodo vtisnili v srce in dušo.
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas