SKUPINA PV

Sporočila za medije

14.05.2012

V Muzeju premogovništva Slovenije evropska razstava EPK Izgubljeni kraji v novi luči

V sredo, 16. 5. 2012, ob 18. uri bo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju potekalo odprtje mednarodne razstave Izgubljeni kraji v novi luči, ki jo organizirajo društvo Revivas Škale, Premogovnik Velenje in Muzej Velenje. Osrednja tematika razstave je izginjanje krajev zaradi premogovništva, današnja podoba Šaleške doline in prikaz podobnih primerov krajev iz premogovniških območij v Evropi.
Prikazane bodo izginule vasi v Šaleški dolini v 20. stoletju in revitalizacija območja konec 20. in v začetku 21. stoletja. Podana bo primerjava s kraji, ki so doživeli ali še doživljajo podobno usodo. Zajela bo različna evropska območja in prikazala njihove podobe v času: pred (nekdanja idila) – vmes (degradacija) – potem (rekultivacija). Na razstavi bodo predstavljena tudi druga območja iz Slovenije (Zabukovica) in iz tujine, in sicer: Nemčije (Horno in Großgrimma), Črne gore (Plevlja), Bosne in Hercegovine (Tuzla) ter Hrvaške (Mursko Središće).

Škale, Družmirje, Preloge, Pesje in Gaberke so vasi, ki so zrasle in izginile zaradi premoga, deloma ali v celoti na dnu šaleških jezer. Izginile so številne domačije in druge vasi širom Evrope ter nenadomestljiva kulturna dediščina v njih. Podobo teh izgubljenih krajev bomo vsaj za nekaj mesecev pričarali nazaj v obliki podob in opisov. Obuditev spominskih podob bo obenem osnova za oblikovanje strategije razvoja zdaj že revitaliziranega območja rudniških ugreznin.

Po zaslugi Premogovnika Velenje je območje okrog Škalskega, Velenjskega in Družmirskega jezera v zadnjih letih postalo lepo urejeno, z novimi vsebinami ter s tem atraktivno za turiste in rekreativce. Tudi v Evropi je veliko krajev, ki so zaradi premogovništva doživeli in še doživljajo podobno usodo kot izginule vasi ali deli vasi v Šaleški dolini. Razstava odpira možnosti, da jih spoznate.

Med drugim bo uporabljeno okolje bivše kopalnice Premogovnika, ki »diši po premogu« in bo dalo razstavi posebno kuliso. Razstavo bo odprl predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved in bo na ogled do 31. 8. 2012.

Razstava poteka v okviru programa Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 in jo delno sofinancira Mestna občina Velenje.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas