SKUPINA PV

Sporočila za medije

10.06.2012

Premogovnik Velenje na trgih Evropske unije

Napredovalni stroj GPK–PV že na poti na Slovaško

Premogovnik Velenje, ki se vedno bolj uveljavlja tudi na mednarodnem trgu, je v maju podpisal pogodbo za dobavo napredovalnega stroja GPK–PV za največji slovaški rudnik Hornonitrianske Bane iz Prievidze. To je nov pomemben dosežek Premogovnika Velenje, saj gre za prvi prenos sodobne rudarske tehnološke opreme znotraj trgov Evropske unije. Včeraj so predstavniki slovaškega rudnika omenjeni stroj, ki je plod lastnega inženirskega znanja, tudi prevzeli, v naslednjem tednu pa bodo strokovnjaki Premogovnika Velenje na Slovaškem izvedli montažo, zagon in primopredajo napredovalnega stroja GPK–PV.

Za slovaške partnerje smo v času od 12. do 16. marca 2012 v Premogovniku Velenje organizirali tudi izobraževanje, ki se ga je udeležilo 11 predstavnikov iz rudnika Hornonitrianske Bane. V nekajdnevnem druženju smo jim med drugim predstavili pomen varnega dela z napredovalnim strojem GPK–PV. V nadaljevanju so si stroj lahko ogledali tudi v jami, na naših pripravskih deloviščih, kjer so spoznali delovanje stroja v praksi. Poučevanje se je s podrobnejšimi podatki o vzdrževanju in montaži stroja nadaljevalo v Remontni delavnici HTZ Velenje.

Napredovalni stroj GPK–PV, katerega proizvajalec je Premogovnik Velenje, smo po vseh poskusnih obratovanjih in testiranjih, certificirali v skladu z evropsko zakonodajo. Zanj smo pridobili certifikat ATEX (Ex I M2 za uporabo stroja v metanski jami). Gre za konzolni stroj, ki ima elektro-hidravlični pogon in je namenjen izdelavi jamskih prog, preseka 4,7 – 24 m2 z nagibom do največ 12º. Primeren je za rezanje materialov do približno 70 N/mm2. Navedeni stroj je plod skupnega znanja naših strokovnjakov z ruskim proizvajalcem ogrodja napredovalnega stroja KMZ Chelyabinsk – Kupeysk.

Predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved je ob tem povedal: »Premogovnik Velenje bo tudi v prihodnje nadaljeval z razvojem in izdelavo rudarske opreme za domači in tuji trg, ki bo zagotavljala rast celotne Skupine s prodajo znanj in storitev na trgih izven osnovne dejavnosti. Sodelovanje pri posodabljanju rudnikov v svetu ponuja za nas izjemno velike in še neizkoriščene možnosti.«

 


Foto: arhiv PV

Foto: arhiv PV
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas