24.07.2012

Podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije bo ponovno odprt jeseni

Podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju bo po januarskem požaru za obiskovalce ponovno odprt jeseni. Na ogled bodo postavljene nove scene, oprema in lutke, zato bo ponovni obisk zelo zanimiv tudi za tiste, ki so ga v preteklosti že obiskali. V okviru Evropske prestolnice kulture letos v muzeju poteka več projektov – prihodnja sta Laibach Kunst in Ligijev oder.

Zunanji del Muzeja premogovništva Slovenije je na ogled od aprila, medtem ko bo podzemni del za obiskovalce ponovno odprt jeseni. Ogled podzemnega dela Muzeja bo razdeljen na tri področja – na obredni, zgodovinski in novejši del. Jašek Škale bo predstavljal posebno točko, s katero se bodo obiskovalci srečali kar dvakrat. Vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel je povedal: »Obredni del bo sestavljen iz prostora za fotografiranje, scene, v kateri nas bo pozdravila maskota Ligi, Ligijevega salona in kapelice sv. Barbare. V zgodovinskem delu bodo prikazane scene, ki bodo prenesene iz starega dela muzeja. Avdiovizualne scene bodo podprte z novejšimi tehnologijami. Novejši del bo ohranil večino postavitev, dodane bodo nove, nameščena bo tudi nova jamska jedilnica.« V načrtu so tri nove scene; ena pomembnejših bo predstavitev Velenjske odkopne metode, ki bo nazorno prikazovala pridobivanje premoga v aktivnem delu premogovnika danes. Izgradnja novega jamskega objekta bo omogočila dostop tudi težje gibljivim osebam in invalidom.

Zunanji del zaradi nove zasnove omogoča ogled premogovniške dejavnosti tudi za tiste, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo ogledati podzemnega dela muzeja, saj dopolnjuje njegovo zgodbo. Dodatno so v muzejskem parku na ogled prikaz starega načina lesene podgradnje in mejnikov v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, prikaz tehnologije podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem, razvoj premogovništva skozi izdelavo in obstoj jaškov ter prikaz premogovniškega voznega parka.

V Razstavišču Barbara so celo leto postavljene priložnostne razstave. Do 31. avgusta je na ogled razstava fotografij krajev in zaselkov v Šaleški dolini, ki jih zdaj zaradi odkopavanja premoga ni več, z naslovom Izgubljeni kraji v novi luči. Razstava je del Evropske prestolnice kulture in jo delno sofinancira Mestna občina Velenje. Do navedenega datuma je na ogled tudi razstava Ane Ojsteršek na temo rudarski portret.

6. septembra bo v Muzeju premogovništva Slovenije odprtje razstave velikih slik Laibach, ki upodabljajo podobe črnega križa in industrijsko-rudarskega rdečega revirja v Zasavju. 4. oktobra pa bo na Ligijevem odru moč prisluhnili glasbi skupine Laibach. Tudi ta dva projekta sta del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.

Več informacij:

Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692

Zbirke o premogovništvu so v zunanjem delu Muzeja premogovništva Slovenije obogatene z novimi scenami. (foto: Slobodan Mrkonjić)