SKUPINA PV

Sporočila za medije

29.08.2012

Muzej premogovništva Slovenije in Vila Bianca z roko v roki

Eden izmed ciljev Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju je intenzivnejše vključevanje v turistično ponudbo SAŠA regije in dopolnjevanje njene ponudbe. V ta namen sta Premogovnik Velenje in Mestna občina Velenje sklenila dogovor o poslovnem sodelovanju pri trženju skupne vstopnice za ogled Muzeja in Vile Bianca.

Muzej premogovništva Slovenije velja za eno izmed najbolj prepoznavnih turističnih točk Šaleške doline, medtem ko sodobno prenovljena Vila Bianca, zgrajena v duhu fevdalnih dvorcev, predstavlja turistično ponudbo Velenja in širše regije. Odrasli bodo za ogled Muzeja in Vile Bianca plačali 3 evre, otroci, dijaki in študentje 2,30 evra, upokojenci 2,50 evra.

Poslanstvo Muzeja je prenašati navdušenje do rudarskega poklica na obiskovalce, hkrati pa negovanje starih rudarskih vrednot: spoštovanja, tradicije, zaupanja, solidarnosti. Muzejski park prikazuje star način lesene podgradnje in mejnikov v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, tehnologijo podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem, razvoj premogovništva skozi izdelavo in obstoj jaškov ter premogovniški vozni park. Muzej tako ohranja znanje iz premogovniške dejavnosti, pozitivno promovira premogovništvo in Premogovnik Velenje, ob tem pa s stalnimi zbirkami na površini, priložnostnimi razstavami v Razstavišču Barbara in z različnimi dogodki ponuja tudi kulturne vsebine, kot so otroške delavnice, predavanja, gledališke ali glasbene predstave. Do 31. avgusta sta na ogled razstavi – razstava fotografij krajev in zaselkov v Šaleški dolini, ki jih zdaj zaradi odkopavanja premoga ni več, z naslovom Izgubljeni kraji v novi luči, ter razstava Ane Ojsteršek na temo rudarski portret. 6. septembra ob 18. uri bo odprtje razstave Laibach Kunst, ki je del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 in bo na ogled do 18. novembra.

Obisk Vile Bianca vključuje ogled vile z zanimivimi detajli, kot so kip zmaja Pozoja, maketi mastodontov ter še posebej zanimiv vhod v poročno dvorano. V galerijskem delu so na ogled razstave mladih akademskih slikarjev iz domačega okoliša ter drugih umetnikov.

Obisk Muzeja premogovništva Slovenije je možen od torka do nedelje od 8.30 do 17.00 (sprejem zadnje skupine ob 15.00) ter vsak prvi četrtek v mesecu od 11.30 do 19.30 (sprejem zadnje skupine ob 18.00). Ob ponedeljkih je muzej zaprt. Obisk Vile Bianca je možen od ponedeljka do petka od 8.00 do 19.00, ob koncih tedna in praznikih od 9.00 do 13.00 ter od 14.00 do 19.00.


 


Eno izmed prizorišč v muzejskem parku Muzeja premogovništva Slovenije. (foto: Slobodan Mrkonjić)

Vila Bianca, zgrajena v duhu fevdalnih dvorcev, predstavlja turistično ponudbo Velenja in širše regije. (foto: arhiv Mestne občine Velenje)
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas