SKUPINA PV

Sporočila za medije

14.09.2012

Ligi vas vabi na Pikin festival in v Muzej premogovništva Slovenije

Že 23. leto zapored se bodo na Pikinem festivalu v Velenju zbrali številni otroci in njihovi spremljevalci. Festivalsko dogajanje, ki se bo tokrat odvijalo od 16. do 22. septembra, bo popestril tudi krtek Ligi, simpatična maskota Premogovnika Velenje. Letošnji festival, na katerem že vrsto let sodeluje tudi Muzej premogovništva Slovenije, bo v znamenju kulture.

Velenje je rudarsko mesto, zato bo celotno dogajanje na tokratnem Pikinem festivalu spremljal tudi krtek Ligi. Simpatična maskota, ki je ime dobila po lignitu, pooseblja zgodovino premogovništva v Šaleški dolini. Otroci bodo v eni izmed Pikinih delavnic imeli priložnost izdelati krtka na palici, ki bo v svojem svežnju nosil košček pravega premoga.

Pravo predstavo o življenju in delu rudarjev bodo udeleženci Pikinega festivala dobili pri ogledu Muzeja premogovništva Slovenije, ki se nahaja v bližini festivalskega dogajanja. V površinskem delu je na ogled bogata centralna zbirka slovenske tradicije premogovništva z razstavo razvoja premogovništva od prvih najdb do Velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Prikaz zgodovine, knapovskega stanovanja, črne garderobe, kopalnice, legende o skoku čez kožo in prizorišče, kjer nas Aškerc popelje skozi zgodbo razvoja premogovništva, so bogati vir zanimivih informacij o rudarjenju. Muzejski park prikazuje star način lesene podgradnje in mejnikov v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, tehnologijo podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem, razvoj premogovništva skozi izdelavo in obstoj jaškov ter premogovniški vozni park. V muzejski trgovinici so obiskovalcem na voljo različni spominki.

Muzej tako ohranja znanje iz premogovniške dejavnosti, pozitivno promovira premogovništvo in Premogovnik Velenje, ob tem pa s stalnimi zbirkami na površini, priložnostnimi razstavami v Razstavišču Barbara in z različnimi dogodki, kot je Pikin festival, ponuja tudi kulturne vsebine. Do 18. novembra je na ogled izjemno zanimiva razstava Laibach Kunst – Glűck auf, ki je del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.

Kolo kulture na evropski ravni se bo v Muzeju premogovništva Slovenije ponovno zavrtelo 19. oktobra ob 18.30, ko bo koncert skupine Laibach prvič v njihovi zgodovini na globini skoraj 200 metrov. Na ta dan je predvideno tudi ponovno odprtje podzemnega dela, saj sanacija Muzeja po januarskem požaru poteka uspešno.


Krtek Ligi, maskota Premogovnika Velenje
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas