20.09.2012

Napredovalni stroj GPK-PV nominiran za naj slovensko inovacijo

Zaposleni v Premogovniku Velenje s svojim bogatim inženirskim znanjem in izkušnjami ponovno dokazujejo, da se lahko primerjajo z najboljšimi. Napredovalni stroj GPK–PV je že osvojil zlato priznanje za inovacije v SAŠA regiji za leto 2011, zdaj je nominiran tudi za najboljšo inovacijo na nacionalni ravni.

Priznanje Gospodarske zbornice Slovenije velja za najvišje priznanje inovativnih dosežkov slovenskih podjetij, zato je nominacija za velenjski premogovnik še dodatna spodbuda za nadaljnji razvoj in izdelavo rudarske opreme za domači in tuji trg.

Elektro hidravlični Napredovalni stroji GPK-PV služi za izdelavo jamskih prog v eksplozijsko ogroženih  rudniških  prostorih in je primeren za rezanje hribine trdnosti do 70 MPa. Inovacijo so razvili domači strokovnjaki na osnovi izkušenj pri izdelavi jamskih prog s pomočjo starejših izvedb napredovalnih strojev GPK. Izvirnost tehničnih rešitev je vidna tako pri konstrukcijskih elementih, hidravličnem sistemu kot tudi elektro opremi stroja. Napredovalni stroj GPK-PV je certificiran, pridobljen ima certifikat ATEX za uporabo v metanskih jamah, na podlagi tega pa ima tudi CE oznako in Izjavo o skladnosti z oznako Ex I M2.

Avtorji inovacije so Simon Dobaj, Bojan Jezernik, Dušan Čižmek, Kotnik Anton, Franjo Mazaj, Iztok Navršnik, Drago Ostervuh, Franc Kokolj, Uroš Zupan, Mitja Tajnik, Vojko Pečnik, Mehmed Alija Dimirovski in Boštjan Ravnjak.

Premogovnik Velenje je Napredovalni stroj GPK-PV letos spomladi dobavil največjemu slovaškemu rudniku, kar je pomemben dosežek, saj gre za prvi prenos sodobne rudarske tehnološke opreme znotraj trgov Evropske unije. S tem podjetje zagotavlja rast celotne Skupine na trgih izven osnovne dejavnosti.