SKUPINA PV

Sporočila za medije

20.11.2012

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju ponovno vabi v podzemlje

Z organizacijo koncerta skupine Laibach Premog je kruh pred mesecem dni je svoja vrata ponovno odprl podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju. Muzej je po januarskem požaru ponovno saniran, obnovljen in nadgrajen z dodatnimi scenami, ki so za obiskovalce še bolj zanimive. Premogovniška dediščina še dolgo ne bo šla v pozabo, saj si je v trinajstih letih muzej ogledalo že več kot 354.000 obiskovalcev.

Površinski del Muzeja premogovništva Slovenije je po januarskem požaru svoja vrata odprl že aprila letos, medtem ko je podzemni del muzeja ponovno na ogled od 19. oktobra dalje. Kljub postavitvi novih scen in novih vsebin je ohranjena pristnost jamskega prostora skozi zgodovinska obdobja, hkrati pa je vgrajena novejša avdiovizualna tehnologija, ki bo s časom še nadgrajena. Izgradnja novega jamskega objekta omogoča dostop tudi težje gibljivim osebam in invalidom.
Podzemni del ogleda je razdeljen na obredni, zgodovinski in novi del. Obredni del je sestavljen iz prostora za fotografiranje, Ligijevega salona, ki je poimenovan po simpatični maskoti Premogovnika Velenje Ligiju, in kapelice sv. Barbare. V zgodovinskem delu so scene, ki so prenesene iz starega dela Muzeja (z občutkom starega premogovnika), avdiovizualne scene pa so podprte z novejšimi tehnologijami. Scena Anton Aškerc je nameščena že v obrednem delu, s tem pa bodo še dopolnjene scene v okolici jaška. Novi del je ohranil večino postavitev, zaradi popestritve in razumevanja novih tehnologij bosta dodani še novi postavitvi. V tem delu je nameščena tudi nova jamska jedilnica. Poleg teh treh delov področij predstavlja jašek Škale posebno točko, s katero se obiskovalci srečajo dvakrat. V načrtu so tri nove scene; ena pomembnejših bo predstavitev Velenjske odkopne metode, ki bo nazorno prikazovala pridobivanje premoga v aktivnem delu premogovnika danes.
Zunanji del zaradi nove zasnove omogoča ogled premogovniške dejavnosti tudi za tiste, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo ogledati podzemnega dela, saj dopolnjuje njegovo zgodbo. Na ogled je bogata centralna zbirka slovenske tradicije premogovništva z razstavo razvoja premogovništva od prvih najdb do Velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Prikazi zgodovine, knapovskega stanovanja pred letom 1930, črne garderobe, kopalnice in legende o skoku čez kožo obiskovalcem omogočajo pravo predstavo o življenju in delu rudarjev.
V Razstavišču Barbara so čez vse leto na ogled priložnostne razstave, posebno doživetje pod zemeljskim površjem pa omogoča organizacija porok in rojstnodnevnih zabav.

Ogled podzemne pustolovščine 160 metrov pod zemeljskim površjem je možen od torka do nedelje od 8.30 do 17.00 (sprejem zadnje skupine za podzemni del muzeja od torka do petka ob 13.00, ob sobotah in nedeljah ob 15.00) ter vsak prvi četrtek v mesecu od 11.30 do 19.30 (sprejem zadnje skupine ob 18.00). Ob ponedeljkih je muzej zaprt. Do konca leta so obiskovalcem na voljo promocijske cene vstopnic.

Več informacij:
Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692
www.muzej.rlv.si/si


Izgradnja novega jamskega objekta v Muzeju premogovništva Slovenije omogoča dostop tudi težje gibljivim osebam in invalidom. (foto: Miran Beškovnik)

Ogled podzemne pustolovščine 160 metrov pod zemeljskim površjem je po sanaciji Muzeja za obiskovalce še bolj zanimiv. (foto: Miran Beškovnik)
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas