14.01.2013

Zunanji del Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju ponovno na ogled

Prikaz življenja, dela in dosežkov velenjskih rudarjev na enem mestu

V Velenju bo v torek, 15. januarja 2013, svoja vrata ponovno odprl Muzej premogovništva Slovenije. Na ogled bodo stalne razstave v zunanjem delu muzeja, ki pripovedujejo o življenju in delu rudarjev ter izjemnih dosežkih Premogovnika Velenje. Muzej, ki je svoja vrata odprl 3. julija 1999, si je v 13 letih ogledalo že skoraj 357.000 obiskovalcev.

Muzej premogovništva Slovenije vse od ustanovitve leta 1999 daje velik poudarek ohranjanju bogate tradicije slovenskega premogovništva – vse od prvih najdb do Velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Prikazi zgodovine, knapovskega stanovanja pred letom 1930, črne garderobe, kopalnice in legende o skoku čez kožo obiskovalcem omogočajo pravo predstavo o življenju in delu rudarjev. Skozi zgodbo razvoja premogovništva obiskovalce popelje Anton Aškerc. V muzejskem parku sta na ogled dva zanimiva prikaza – prikaz starega načina lesene podgradnje in mejnikov v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki ter prikaz tehnologije podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem. V muzejski trgovinici so obiskovalcem na voljo različni spominki.

V Razstavišču Barbara so čez vse leto na ogled priložnostne razstave. Do 5. februarja 2013 je na ogled razstava Štirje avtorji na kosu premoga – Rudarski motivi, kjer svoja dela predstavljajo štirje avtorji, zaposleni v Premogovniku Velenje – Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik in Stojan Špegel.

Obisk je možen od torka do nedelje od 8.30 do 17.00 (sprejem zadnje skupine ob 15.00) ter vsak prvi četrtek v mesecu od 11.30 do 19.30 (sprejem zadnje skupine ob 18.00). Ogled muzeja za posameznike in družine ob 9.00, 12.00 in 15.00 (lahko se priključijo k že oblikovani skupini). Ob ponedeljkih je muzej zaprt.

Podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije bo zaradi vzdrževalnih del zaprt predvidoma do začetka marca 2013.

Več informacij:
Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692

Skozi zgodbo razvoja premogovništva obiskovalce popelje Anton Aškerc.

Knapovsko stanovanje pred letom 1930