SKUPINA PV

Sporočila za medije

30.01.2013

HTZ membranski bioreaktor za čiščenje podtalnice

Z ustanovitvijo Razvojnega centra energije (RCE), so v podjetju HTZ Velenje iskali priložnosti za idejne rešitve, ki bi lahko bile sofinancirane s strani skladov Evropske unije. HTZ Velenje je, kot nosilec projekta, našel priložnost za razširitev razvojnega dela pri čiščenju pitne vode. Projekt je s svojim obsegom del operacije RCE, ki je v 53 odstotkih sofinancirana s strani EU skladov in sredstev Ministrstva za gospodarstvo.

Cilj projekta je razvoj tehnologije in naprave, ki iz pitne vode odstrani nitrate. Nitrati (NO3) so zaradi razgradnih produktov zdravju škodljivi in povzročajo rakaste tvorbe na črevesju. Zaradi intenzivnega kmetovanja in spiranja gnojil v podtalnico predstavljajo nitrati v podtalnici problem po svetu in v Sloveniji. Smernice EU se zaostrujejo in maksimalne dovoljene koncentracije nitratnega iona se znižujejo iz danes veljavnih 50mg/l proti 25 mg/l. To zahteva uvajanje novih tehnologij.

Obstaja več učinkovitih načinov odstranjevanja nitratnega iona iz pitne vode. Predlog Kemijskega inštituta kot zunanjega strokovnega izvajalca je bila biološka denitrifikacija, saj gre za proces, kjer s pomočjo bakterijske združbe nastaja neškodljiv plinasti dušik (N2). Namen projekta je postavitev hibridnega membranskega bioreaktorja z uporabo različnih nosilcev biomase v anoksični in aerobni coni. Celotna naprava bo postavljena v kontejnerju in bo mobilna. Stranskih produktov ne bo povzročala. Naprava predstavlja svetovno novost.

V letu 2012 so v podjetju HTZ Velenje s pomočjo preizkusov v laboratoriju Kemijskega inštituta preizkusili tehnologije. Poiskali so najboljše ponudnike ultrafiltracije in naprave za ionsko izmenjavo. Postavili so kontejner in pripravili dokončne sheme postrojenja. Do letošnjega aprila bodo postavili postrojenje in opremili laboratorij za spremljanje osnovnih parametrov. Vrednost projekta znaša 238.100 evrov. Projekta bo končan leta 2014.

 

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas