SKUPINA PV

Sporočila za medije

19.01.2009

Glasba je darilo

V soboto, 17. januarja, smo se v dvorani Kulturnega doma Velenje z drugim abonmajskim koncertom Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje tudi v Šaleški dolini poslovili od novoletnega časa. Dogodek, ki združuje dolgoletno izročilo igranja novoletnih koncertov, je postregel z obilico dobre glasbe, z imenitnimi solisti s treh celin, dvema dirigentoma in dvema umetniškima ansambloma.

Glasbeni večer, ki so ga pripravili Pihalni orkester Premogovnika Velenje, trobilni ansambel Ars Anima, dirigenta Matjaž Emeršič in Akio Atsuta z Japonske, priznani trobentač in pedagog kanadskega rodu Richard Steuart, klarinetist Aljoša Pavlinc in odlična slovenska pevka Nuša Derenda, je težko opisati z besedami.

"Glasba je darilo ljubezni in svetovni jezik srca. Življenje je trenutek - zdaj smo, zdaj nas ni. Uživajte!" je dejal Richard Steuart in nekoliko v ameriškem stilu izpeljal uvodni del koncerta. Ob odlični glasbi ansambla Ars Anima, ki mu je dirigiral in v njem zaigral, je zabaval občinstvo s pripovedjo o sebi, skladateljih izvajanih skladb in uporabljenih inštrumentih.

Uživati ni bilo težko, le prepustiti se je bilo treba glasbi. Godbeniki so odigrali spoštovanja vreden koncertni spored del Graingerja, Arbana, Reeda, Jeanjeana in Morriconeja, ki sta mu novoletni pridih dala le Avsenikov valček Spomin ter Nuša Derenda, ki je odpela svoje največje uspešnice – Ni mi žal, Čez 20 let in nepogrešljivo Energy v Mustajbašićevi priredbi za godbo na pihala. Ob njej sta se kot solista pojavila še Richard Steuart v virtuoznih variacijah Beneški Karneval ter klarinetist Aljoša Pavlinc v Jeanjeanovi skladbi »Guisganderie-Harmonie«, ki je navdušil in požel bučni aplavz tudi kolegov iz orkestra.

Za dodatek smo slišali ljubko skladbo Sheperds Hey Percyja Graingerja in domala obvezno Koračnico Radetzkega. H glasbeno pestremu in tudi sicer razgibanemu večeru je veliko prispeval vedno znova presenetljivo domiselni povezovalec programa Boštjan Oder. Vsi skupaj so sredi koncerta na noge dvignili celo dvorano poslušalcev, kar se pri nas tudi ne zgodi pogosto.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas