SKUPINA PV

Sporočila za medije

22.04.2013

Sončne melodije na Spomladanskem koncertu velenjskih godbenikov

V veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju bodo v sredo, 24. aprila 2013, ob 19.30 zazvenele živahne in lahkotne melodije, značilne za spomladanski čas. Iz svojih instrumentov jih bodo zvabili člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki bodo s Spomladanskim koncertom zaključili tokratno abonmajsko sezono.

Zadnji, peti abonmajski koncert velenjskih godbenikov v tej sezoni bo postregel z melodijami, primernimi za ta letni čas. Raznolik glasbeni program je ponoven dokaz, da Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki deluje pod taktirko Matjaža Emeršiča, pri glasbenem ustvarjanju ne pozna meja.

Za začetek tokratnega, sicer že tradicionalnega, Spomladanskega koncerta so izbrali skladbo Šaleška dolina Janeza Marina st., ki ima velike zasluge za kulturni razvoj te doline, še posebej glasbene umetnosti. Čudoviti Piazzolajev tango Oblivion je z lepo, elegantno in na trenutke žalostno melodijo navdihnil že mnoge. V tej skladbi se bo kot solist na sopran saksofonu predstavil Gorazd Topolovec. Izjemno čustvena je tudi simfonija Jamesa Barnesa The tragic, ki je nastala takoj po smrti njegove hčerke Natalie. Godbeniki bodo zaigrali tretji, nekoliko domišljijski stavek o tem, kakšen bi bil svet, če bi Natalie še živela. Manjkale ne bodo niti zimzelene romantične melodije – Privškovi Vrača se pomlad in Nekoč se bova srečala – ter vsem dobro poznani Za prijatelje in Ta noč bo moja. S svojim izjemnim glasom se bo predstavil Matjaž Mrak. Za malo drugačne ritme bosta poskrbeli skladbi Copacabana in brazilska Tico-Tico. Za konec večera so pripravili Tichelijevo Blue shades (Odtenki modre). Harmonija ritmov džeza in bluza bo pričarala vse odtenke modre – od svetle do temne, od umazane do toplo modre.

Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje so glasbeno odličnost dokazali že mnogokrat do zdaj. To potrjujejo številne nagrade, ki pomenijo dodaten zagon za nadaljnje ustvarjanje. Na domačih tleh skoraj ni dogodka, na katerem ne bi bili prisotni. Da je glasba veliko več kot zgolj ton in zvok, pa dokazujejo na številnih nastopih izven naših meja. O njihovi kakovosti pričajo zlate medalje s svetovnih prvenstev pihalnih orkestrov na Nizozemskem ter najvišji naslovi iz drugih tekmovanj v mednarodnem in domačem okolju.

Pihalni orkester Premogovnika Velenje že vrsto let navdušuje in bogati abonmajsko dejavnost. Skupaj s svojimi gosti jo bo z različnimi melodijami bogatil tudi v sezoni 2013/2014.


Pihalni orkester Premogovnika Velenje (Foto: Ivo Hans Avberšek)
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas