SKUPINA PV

Sporočila za medije

25.04.2014

Velenjski godbeniki s Spomladanskim koncertom končali abonmajsko sezono

Zadnji aprilski četrtek je bila Velika dvorana Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju znova v znamenju glasbe. Za to so poskrbeli člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki so s Spomladanskim koncertom že tradicionalno sklenili svojo abonmajsko sezono.

Velenjski godbeniki so se pod taktirko Matjaža Emeršiča na spomladansko glasbeno popotovanje podali s portretom mesta, kot ga je videl britanski skladatelj in glasbenik Philip Spark. Živahno in navdihujoče je opisal svoje rojstno mesto London. Poslušalci so v treh stavkih lahko začutili, kako je mogoče v divjem mestu, polnem različnih zamisli, sanj in ljudi čutiti harmonijo.
Tradicionalno črnsko duhovno pesem Nobody knows the trouble I've seen, ki je bila izvajana že v številnih priredbah, med bolj znanimi je priredba Louisa Armstronga, so predstavili glasbeniki, ki so svojo pot začeli prav v Velenju. Nekatere je pot odnesla v tujino, drugi so se kalili doma, svoje glasbeno znanje pa so ponovno združili prav na tem koncertu. Kot solisti so se predstavili Janez Uršej in Sara Beriša na alt saksofonu, Anja Kožuh na tenor saksofonu in Blaž Flis na bariton saksofonu. S pomočjo zvena orglic sta zaživeli dve skladbi. Vrhunski ustni harmonikar Miro Božič je najprej zaigral ponarodelo Nocoj, pa, oh nocoj, nato je sledila skladba Wave, ki govori o novih začetkih.
Glasbeno popotovanje so godbeniki nadaljevali s črnsko duhovno pesmijo iz 19. stoletja, ki bi tudi danes lahko marsikomu služila kot navdih. Kljub navidezni nemoči so si sužnji drznili razmišljati, sanjati in uresničiti svoje sanje. V težkih trenutkih jim je uspelo ustvariti živahne melodije, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Sledila je skladba Hora stacato, ki zahteva posebno kontrolo glasbenika pri izvajanju, a to za tako vrhunske glasbenike, kot so člani velenjske godbe, ni bil prevelik zalogaj.
Tudi v nadaljevanju koncertnega večera je bilo zelo živahno. V skladbi Trumpet blues so poslušalci slišali blues trobent na orglicah, sledila je Polka češkega skladatelja Prochazka, v kateri sta se kot solista predstavila evfonista Anton Verzelak in Mitja Škorjanc. Po tej skladbi so glasbeniki z ljubezensko Omens of love poslušalce popeljali na Japonsko. Čeprav se sliši daleč in oddaljeno od slovenske kulture, je bilo mogoče začutiti, da so znamenja ljubezni univerzalni jezik celega sveta. Kot zadnja na programskem listu je bila zapisana skladba mladega japonskega ustvarjalca Omisoka, ki je posvečena drugemu najpomembnejšemu dnevu v japonski tradiciji, zadnjemu dnevu starega leta.

Velenjski godbeniki so z živahnimi ritmi in s čutnimi melodijami tako ogreli srca poslušalcev, da so le-ti z bučnim aplavzom izprosili podaljšanje koncertnega večera. Glasbeniki so jim v zahvalo za njihovo podporo zaigrali in zapeli skladbo Tra ta ta slovenskega skladatelja Bojana Adamiča.

Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje vabijo, da se jim pridružite tudi v novi abonmajski sezoni, ko bodo z novimi melodijami in zanimivi gosti ponovno razveseljevali poslušalce.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas