SKUPINA PV

Sporočila za medije

10.11.2014

Tržaški mestni pihalni orkester z odprtjem devete abonmajske sezone velenjskih godbenikov potrdil, da glasba ne pozna meja

Uigrani tržaški mestni pihalni orkester La Civica Orchestra di Fiati Giuseppe Verdi, njihov dirigent Simon Perčič, priznana italijanska vokalistka Stefania Seculin in številni drugi solisti so v soboto, 8. novembra 2014, odprli deveto abonmajsko sezono velenjskih godbenikov.

Prvi abonmajski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje je zaznamoval priznan tržaški mestni pihalni orkester La Civica Orchestra di Fiati Giuseppe Verdi z raznolikim glasbenim programom, ki so ga popestrili številni solisti – Stefania Seculin (vokal), Nicolò Milani (trobenta), Alberto Lionetti (vibrafon), Valter Zguazzin (elektronika) in Luca Lucchesi (električna kitara).

Uvodni skladbi Overture für Harmoniemusik nemškega romantičnega skladatelja Felixa Mendelsona, ki mu pravijo tudi Mozart 19. stoletja, je sledila Fourth Symphony (četrta simfonija) v treh stavkih – Elegy, Intermezzo in Tarantella v Severni Ameriki najpogosteje izvajanega skladatelja Alfreda Reeda. Reed je skladbo napisal leta 1992 za svetovno glasbeno tekmovanje na Nizozemskem. Po krajšem odmoru je bila na vrsti dih jemajoča glasba, Gounodova francoska baletna suita Festive dance from Faust. Gerschwinovo balado Someone to watch over me je zapela priznana vokalistka Stefania Seculin, ki je poslušalce popeljala v davno leto 1926. Klasična glasba lahko ostane zvesta svoji tradiciji, hkrati pa lahko združi ljubitelje najrazličnejših umetnosti, ki jo bogatijo s sodobnim umetniškim izražanjem. Takšna skladba je Mothership skladatelja Masona Batesa, ki združuje klasično in elektronsko glasbo in ki si jo je po predstavitvi v znameniti operni hiši v avstralskem Sydneyu na Youtubu ogledalo že več kot 2 milijona ljudi. Za konec večera so godbeniki prihranili Bernsteinov musical Conga (Wonderful Town), ki je bil premierno predstavljen na Broadwayskem odru leta 1953 in je osvojil nagrado za najboljši muzikal. Kot se za rudarsko mesto spodobi, se je koncert končal z rudarsko himno, tokrat tržaško.

Predsednik tržaškega orkestra se je velenjskim godbenikom zahvalil za povabilo in gostoljubnost, njemu pa je zahvalo za čas in trud za pripravo koncerta izrekel predsednik Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje dr. Gregor Jeromel: »V spomin na vaš koncert v Velenju vam simbolično podarjamo uro, izdelano iz kosa premoga, in film, ki je bil posnet ob 90-letnici delovanja našega orkestra.«

Vzdušje v dvorani je bilo več kot odlično in zagotovo se lahko nadejamo novih glasbenih poslastic. Prihodnja bo na sporedu že 20. decembra 2014, ko bo drugi abonmajski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje z naslovom »Pod zvezdnato zastavo« v izvedbi Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje.

Tržaški mestni pihalni orkester La Civica Orchestra di Fiati Giuseppe Verdi s široko paleto glasbenega repertoarja za pihalni orkester razveseljuje poslušalce že več kot devet desetletij. Prvi koncert so priredili maja 1920 in vse od takrat uspešno nastopajo na domačih tleh. Že več kot trideset let pod pokroviteljstvom Občine Trst organizirajo ponedeljkove koncerte in občinstvo razveseljujejo s filmsko, simfonično, operno in operetno glasbo ter popularnimi, džezovskimi in svingovskimi skladbami.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas