SKUPINA PV

Sporočila za medije

15.12.2014

Prednovoletni koncert velenjskih godbenikov »Pod zvezdnato zastavo« v izvedbi celjskih simfonikov

Praznično dogajanje v zadnjem mesecu v letu bodo v soboto, 20. decembra 2014, ob 19.30 v velenjski glasbeni šoli popestrili člani Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje. Prednovoletni oziroma drugi abonmajski koncert velenjskih godbenikov, ki so ga poimenovali »Pod zvezdnato zastavo«, bo posvečen ustvarjalnosti ameriških skladateljev.

Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje se je v okviru abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje uspešno predstavil že v minuli abonmajski sezoni. Za tokratni koncert so izbrali dela priznanih ameriških skladateljev, v nekaterih izmed njih se bodo predstavili solisti – sopranistka Martina Burger, pianist Primož Mavrič in violinist Urban Jerman. Pod taktirko Matjaža Brežnika bodo najprej zazveneli zvoki skladbe Fiddle Faddle, brezčasnega ameriškega skladatelja Leroya Andersona. Skladba temelji na znani otroški vrtčevski pesmi »Three Blind Mice« (Tri slepe miši) in je bila posneta v poznih 40. oz. zgodnjih 50. letih prejšnjega stoletja, izvajalo pa jo je že več različnih glasbenih zasedb. Sledila bo ena izmed najbolj priljubljenih ameriških koncertnih del, Gershwinova Rhapsody in Blue (Rapsodija v modrem), ki združuje elemente klasične glasbe z vplivom džeza. Atraktiven odlomek Hoe-Down iz baleta Rodeo skladatelja Aarona Coplanda si je z barvito in bohotno orkestracijo ustvaril priljubljenost med poslušalci. Program bo zaokrožila filmska glasba Hollywooda. Najprej Bernsteinova The magnificent seven (Sedem veličastnih), ki je ena najbolj čustvenih tem zahoda in po več kot štirih desetletjih še vedno povzroča edinstvene občutke. Temo smo imeli priložnost slišati v istoimenskem filmu, ki je prišel na velika platna v 60-ih letih prejšnjega stoletja. »Poletje je in življenje je lahko« se začenja besedilo znane poletne arije Summertime, ki jo je napisal George Gershwin za opero Porgy and Bess in velja za njegovo najvrednejšo stvaritev. Ariji bo sledila skladba Glitter and be Gay, ena najtežjih Bernsteinovih skladb, ki je del muzikla Candide in je bil prvič predstavljen na Broadwayskih deskah leta 1956. Za konec bodo prihranili energično melodijo iz risanke Tom and Jerry, ki je poznana milijonom ljudi po vsem svetu. Njen skladatelj Scott Bradley pa je eden najbolj poslušanih skladateljev vseh časov.

Celjski Mladinski simfonični orkester združuje najboljše glasbenike tamkajšnje glasbene šole. Njihov repertoar zajema literaturo vseh stilnih obdobij, posebno mesto pa zasedajo dela slovenskih skladateljev. Do zdaj so posneli štiri zgoščenke. Sodelovanje z najvidnejšimi solisti, glasbenimi skupinami in zbori na številnih festivalih in prireditvah le še dodatno potrjuje kakovost njihovega ustvarjanja.

Tretji v nizu abonmajskih koncertov velenjskih godbenikov v tej sezoni bo na sporedu v soboto, 10. januarja 2015, ko bo na sporedu Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas