SKUPINA PV

Sporočila za medije

29.10.2015

Alzheimer cafe tudi v Velenju

V četrtek, 5. novembra 2015, ob 19.19 bo v Mestni knjižnici Velenje prvo srečanje Alzheimer Cafe v Šaleški dolini. Organizator je Center starejših Zimzelen v sodelovanju s Spominčico, slovenskim združenjem za pomoč pri demenci. Gostja bo predsednica Spominčice Štefanija Lukič Zlobec, ki bo predstavila, kaj je demenca in kako jo prepoznati.

Aktivnosti Spominčice so namenjene izboljšanju kakovosti življenja ljudi z demenco in njihovih družinskih članov. Organizirajo izobraževalne programe za svojce oseb z demenco, predavanja za javnost, sodelujejo z mediji. 

Ena od aktivnosti Spominčice so tudi srečanja Alzheimer cafe po različnih slovenskih krajih, kjer spregovorijo o demenci strokovnjaki, obiskovalci imajo v sproščenem vzdušju možnost pogovora z njimi, strokovnega svetovanja, hkrati pa izmenjujejo izkušnje ter pridejo do novih in potrebnih informacij o različnih težavah v različnih fazah bolezni.

Vprašanje, kako preživeti z demenco – vsak dan, si postavljajo številni svojci, ki skrbijo za osebe z demenco v domačem okolju in se prebijajo skozi dneve, včasih polne skrbi in konfliktov. Poznavanje posebnosti komuniciranja z osebami z demenco je bistveno za vzdušje v družini, kjer skrbijo za takšno osebo. 

Spominčica je članica Evropskega združenja za Alzheimerjevo bolezen (Alzheimer Europe), ki ima sedež v Luksemburgu, le-ta je skupinska članica Svetovne organizacije za Alzheimerjevo bolezen (Alzheimer Disease International) s sedežem v Londonu. 

V Sloveniji smo letos 3. in 4. septembra gostili 25. mednarodno konferenco Alzheimer Europe, ki se je je udeležilo več kot 500 različnih strokovnjakov in tudi 26 oseb z demenco.
Konference so se udeležile tudi štiri sodelavke Zimzelena in ob tej priložnosti podpisale Glasgowsko deklaracijo, s čimer so se zavezale, da se bodo zavzemale za pravice, dostojanstvo in avtonomijo posameznikov z demenco. Dalja Pečovnik, vodja zdravstvene nege in oskrbe v Zimzelenu, ki vodi tudi svetovalnico za demenco v Črni na Koroškem, pa je na konferenci predstavila delovanje Zimzelenovih brezplačnih svetovalnic za demenco. 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas