SKUPINA PV

Sporočila za medije

17.04.2009

Na dan zemlje bomo tudi reko Pako naredili pitno!


V Skupini Premogovnika Velenje si vsak dan prizadevamo za ohranitev in odgovorno ravnanje z vodnimi površinami v Sloveniji. Ker se zavedamo razsežnosti problematike pitne vode v prihodnosti, vas želimo na DAN ZEMLJE spomniti na naravno bogastvo, ki vas odžeja, ohladi, pogreje in napolni z energijo.

Skupaj z našo povezano družbo HTZ Velenje vas vabimo, da se nam na dan Zemlje, 22. aprila 2009, med 9. in 15. uro pridružite ob reki Paki na Trgu mladosti (pri sodišču). Z nanofiltracijskimi sistemi Aquavallis bomo poskrbeli, da se boste odžejali kar z reko Pako. Ne verjamete? Pridite in poskusite.

Ko se boste naslednjič osvežili s kozarcem vode iz pipe, pomislite. Naj vas osreči že drobna misel – da se še vedno lahko in da k lepšemu jutri prispevate tudi vi.

V prihodnosti bo oskrba s pitno vodo, zaradi onesnaženosti, industrializacije in intenzivnega kmetijstva, najverjetneje ena človekovih poglavitnih težav. Danes se porabi šestkrat več pitne oziroma sladke vode kot pred 100 leti. 1,5 do 3 litre vode na dan potrebuje človek za minimalne fiziološke potrebe (pitje in kuhanje) - odvisno od letnega časa. 150 litrov pitne vode iz vodovoda porabi povprečen človek na dan. 250 do 300 litrov pitne vode dnevno porabi oseba, ki živi v večjem mestu. 55 litrov vode na dan v povprečju porabi odrasla oseba za kopanje in tuširanje. 32 litrov porabi za izplakovanje stranišča. 25 litrov uporabi za pranje perila. 10 litrov porabi za telesno nego. 9 litrov porabi za zalivanje vrta ali pranja avtomobila. 8 litrov porabi za pranje posode. Samo 4 litre v povprečju porabi odrasla oseba za pitje in kuhanje. Velik del te pitne vode bi lahko nadomestili z deževnico ali drugo ustrezno zbrano in predelano vodo. Zaloge pitne vode niso nadomestljive, niti večne.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas