20.12.2017

Luč miru zasvetila v Premogovniku Velenje

Plamen luči miru iz Betlehema, mednarodne dobrodelne akcije, je v avli upravne zgradbe Premogovnika Velenje zasvetil danes, v sredo, 20. decembra 2017, ko so jo k nam prinesli velenjski skavti.

Zbrane ter skavte je po uvodnem pozdravu in pesmi nagovoril vodja Proizvodnega področja in glavni tehnični vodja Premogovnika Velenje mag. Bogdan Makovšek: »Danes smo se zbrali zaradi plamena – tako majhnega pa vendarle tako pomembnega. Ta plamen je pripotoval dolgo pot iz Betlehema preko Dunaja do Velenja in se bo širil še naprej po slovenskih domovih in ustanovah. Letošnje geslo se glasi »Pustiva se vneti« in nam prepušča odločitev, ali se bomo pustili vneti ali bomo nadaljevali kot ugasnjena sveča. Vabi nas, da se spomnimo svojih korenin. Korenine Premogovnika so zagotovo globoko zakoreninjene in jih noben vihar v naši več kot 142-letni zgodovini ni mogel izkoreniniti. Tudi naše rudarske vrednote, kot so tovarištvo, pripadnost, pripravljenost pomagati in požrtvovalnost, imajo zaradi globokih korenin še vedno izjemen pomen. V nas nenehno tlijo nove ideje, zato se bomo z bogatim znanjem, izkušnjami in priložnostmi zagotovo pustili vneti tudi v prihodnje.«

»Tako kot vsi tisti, ki prenašate letošnje poslanstvo luči, si tudi mi želimo, da bi se plamen miru dotaknil naših src. Mir ni le stanje brez vojne, je veliko več. Da bi ga ohranili, moramo najprej negovati svoj notranji mir. Praznični čas je najbolj primeren, da se zazremo vase in postavimo stvari na svoje mesto. Le tako bomo lahko ustvarili trdne temelje za srečo nas samih, kot tudi za srečo vseh nas. Svet se bo spremenil, če se bomo spremenili mi. In to je prava pot za spremembe na bolje,« je dodal mag. Makovšek.

Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerski organizaciji pa Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter člani Slovenske zamejske skavtske organizacije.