SKUPINA PV

Sporočila za medije

26.05.2009

Informacije o višini koncentracij ozona na merilnih postajah Velenje in Zavodnje

Z visokimi temperaturami lahko pričakujemo tudi povišane koncentracije ozona v zraku. Informacije o višini koncentracij ozona na merilnih postajah Velenje in Zavodnje so objavljene na spletni strani http://www.okolje.info.

Povišane koncentracije ozona so lahko škodljive za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavljajo celo bolezenski znaki (npr. težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh …).

V nadaljevanju povzemamo nekaj splošnih nasvetov Agencije za okolje Republike Slovenije glede možnosti zaščite v primerih visokih koncentracij ozona v zraku:
- Visoke koncentracije se pojavljajo v popoldanskem času ob jasnem vremenu. Koncentracije so visoke do najvišjih vrhov v Sloveniji. Kadar piha zmeren do močan severni ali vzhodni veter, so koncentracije nižje.
- Kadar so koncentracije visoke, se je potrebno izogibati naporu na prostem.
- Koncentracije v zaprtih prostorih so nižje kot zunaj, zato je za občutljivejše skupine ljudi (otroke ter bolnike z boleznimi dihal in krvnega obtoka) priporočljivo, da v primerih visokih koncentracij ozona v zraku ostanejo v zaprtih prostorih.
- Za zračenje prostorov so najprimernejše jutranje ure in del dopoldneva.
- Aktivnosti na prostem je primerneje izvajati v jutranjih in dopoldanskih urah, ko so koncentracije ozona nižje. 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas