03.12.2009

Premogovnik Velenje praznuje god zavetnice rudarjev

Rudarski pozdrav »srečno« kaže, da se morajo zaposleni v rudarstvu zanašati tudi na srečo. Zato so si »za srečo« oziroma za varovanje pred nesrečo predniki današnjih rudarjev izbrali zavetnico sv. Barbaro, katere god praznujejo 4. decembra. Rudarski poklic je veljal v zgodovini in velja še danes za težak in nevaren poklic.
Vendar samó zavetništvo sv. Barbare že dolgo ni več dovolj za varno in uspešno rudarjenje. Znanje, trud, prizadevnost, nenehno učenje so tiste lastnosti posameznikov, ki danes pripomorejo k uspešnosti pridobivanja premoga v zahtevnih montan-geoloških razmerah pod zemljo.
V Premogovniku Velenje tradicionalno zaznamujejo god zavetnice rudarjev kot praznik znanja. Tako bodo danes zvečer v Muzeju premogovništva Slovenije podelili priznanja 15 sodelavcem, ki so ob delu pridobili višjo stopnjo izobrazbe, štirje med njimi so postali magistri znanosti. Zbrane bo nagovoril direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved.
V okviru letošnje prireditve bo hčerinski družbi Premogovnika Velenje HTZ Velenje direktor Slovenskega inštituta za kakovost in meroslovje SIQ Igor Likar podelil certifikate kakovosti, ravnanja z okoljem ter varnosti in zdravja pri delu, saj je omenjena družba v začetku novembra uspešno opravila certifikacijsko presojo sistemov vodenja.