07.01.2010

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju ponovno odpira svoja vrata

V sredo, 6. januarja 2010, je svoja vrata za obiskovalce ponovno odprl podzemni Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, ki je zadnjega obiskovalca v lanskem letu, ki je prišel s Salomonovih otokov, sprejel v sredo, 23. decembra.

Kot smo že poročali, so v muzeju premogovništva v soboto, 19. 12. 2009, pripravili nočni ogled muzeja, katerega so s svojimi nastopi popestrili dedek Mraz in Harmonikarski orkester Barbara Premogovnika Velenje, kot prav posebno doživetje za obiskovalce pa se je izkazala gledališka predstava Gledališča Velenje »Knapovska večerja«, tokrat prvič 180 metrov pod zemeljskim površjem. Za najmlajše so izvedli otroške Bergmandeljčeve delavnice.

10-letnica Muzeja premogovništva Slovenije
V letu 2009 je Muzej premogovništva Slovenije obeležil 10-letnico delovanja. Ob tej priložnosti so prenovili pohodno pot v starem delu muzeja, staro pohodno pot pa so postavili v muzejski park. Obnovili so izvažalni stroj, delno so prenovili zbirko premogovništva Slovenije, posnet je bil predstavitveni film muzeja z naslovom Srečno avtorjev Staneta Špegla in Slavka Grosa. Kot novost so v muzeju uvedli tudi obiranje rudarskega hmelja. Prvi hmelj sta obrala direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved, kot boter hmelja, in vitezinja hmelja Martina Zupančič, sicer direktorica Slovenskega hmeljarskega inštituta. V letu 2009 so v kapelici sv. Barbare v jamskem delu muzeja 180 metrov pod zemljo opravili tudi tri zlate poroke ter prvo civilno poroko.

V muzejskem parku so odprli geološki stolpec kamnin Šaleške doline, pripravili pa so tudi dva dneva odprtih vrat, in sicer ob mednarodnem dnevu muzejev in ob praznovanju dneva svete Barbare.

V letu 2009 si je muzej ogledalo 25.401 obiskovalcev, med 3. julijem 1999 in koncem leta 2009 pa že 291.282 obiskovalcev.

Tudi v letošnjem letu bodo nadaljevali z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi, da bi v muzej in v Velenje privabili čim več obiskovalcev, zato ste prijazno vabljeni, da Muzej premogovništva Slovenije v Velenju tudi obiščete.