SKUPINA PV

Sporočila za medije

08.06.2010

35 let OO Rdečega križa Premogovnika Velenje

V juniju 2010 0snovna organizacija Rdečega križa Premogovnika Velenje obeležuje 35. obletnico obstoja in delovanja. Ob tej priložnosti so v ponedeljek, 7. junija 2010, v prostorih Zelene dvorane Premogovnika Velenje pripravili slovesnost, na kateri so zbrane nagovorili direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved, predsednica RK PV Damjana Kričej, predsednik RK Velenje Jože Kožar in vodja Službe za krvodajalstvo pri Zavodu za transfuzijo krvi v Ljubljani Suzana Djordjevič.

Dr. Milan Medved je v uvodnem nagovoru dejal: »Premogovnik Velenje podpira dejavnosti, v katerih sodelujejo njegovi zaposleni, pa naj gre za kulturno, športno, izobraževalno ali humanitarno področje. Ravno Rdeči križ in z njim povezano krvodajalstvo sta temelj dejavnosti, ki ju človeštvo nujno potrebuje in jo bo tudi v prihodnje. Želim si le, da bi v Sloveniji krvodajalstvo ne postalo plačljiva storitev, kajti v tem primeru bi stiske ljudi izrabljali v napačne namene. Tudi v današnjem hitrem tempu življenja ne smemo pozabiti na sočloveka, na zaposlenega, ki potrebuje pomoč. V tem se kaže naša družbena odgovornost, ki jo imamo zapisano v temeljih poslovne politike in ni le črka na papirju. Kažemo jo skozi podporo projektom na različnih področjih, v prvi vrsti humanitarnim, ter s svojim odnosom do okolja, v katerem delujemo. Čestitam vsem, ki delujete v Rdečem križu, in se vam zahvaljujem za vaše delo. Čestitam tudi in predvsem vsem krvodajalcem in krvodajalkam.«

Pred 35. leti, 7. junija 1975, je bil na prvem delovnem srečanju formiran zbor delegatov Osnovne organizacije Rdečega križa REK Velenje. S tem je REK Velenje postal prva delovna organizacija v Sloveniji in tudi v tedanji Jugoslaviji, ki je formirala svojo Osnovno organizacijo Rdečega križa. V takratnem podjetju REK Velenje je bilo 9.000 zaposlenih in kri jih je darovalo več kot 3.000, kar je bilo rekordno število za takratno celotno Jugoslavijo. Tudi odkar je Slovenija samostojna država je Premogovnik Velenje kot podjetje še vedno vodilno na področju odvzemov krvi. »Za takšno množično udeležbo na krvodajalskih akcijah se je potrebno zahvaliti zvestim, humanim krvodajalcem, ki jih je v podjetju več kot 800. Glavna dejavnost OO RK Premogovnika Velenje je usmerjena k oblikovanju širšega zavedanja o pomenu prostovoljnega krvodajalstva in vzpodbujanju ljudi, da postanejo redni krvodajalci,« je v svojem nagovoru poudarila tudi predsednica RK Premogovnika Velenje Damjana Kričej.

»V Sloveniji sicer letos obeležujemo 65 let krvodajalstva. V tem času je bilo odvzetih okoli 4 milijone odmerkov krvi, s katerimi je bilo zbranih okoli 1,5 milijona litrov krvi. Vsako leto imamo okoli 100.000 odvzemov in Slovenija je ena redkih držav na svetu, ki je pri oskrbi s krvjo samozadostna. Takšna humanitarnost, pri kateri človek daruje del sebe za zdravje ali celo življenje drugega človeka, se ne da ovrednotiti in plačati. Rudarska solidarnost torej še živi, bistven element pri tem pa je tudi posluh podjetja,« pa je poudaril predsednik Rdečega križa Velenje Jože Kožar.


Na slovesnosti ob 35-letnici so zaslužnim članom podelili zahvale za pomoč pri delovanju Rdečega križa. Priznanje sta prejela tudi dva sodelavca, ki sta doslej največkrat darovala kri, in sicer Ivan Rošer za 109-krat darovano kri in Franc Ciglar za 102-krat darovano kri. Slovesnost je popestril kitarski duet Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas