SKUPINA PV

Sporočila za medije

16.11.2010

Stavkovne zahteve Sindikata in Sveta delavcev Premogovnika Velenje

Blok 6 v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) je po mnenju strokovne javnosti in tudi po mnenju zaposlenih v Premogovniku Velenje (PV) dober projekt, tako z energetskega, ekonomskega, tehnološkega, okoljskega in nenazadnje tudi socialnega vidika. Projekt, po našem mnenju, presega lokalne okvire in je kot takšen strateškega pomena za Slovenijo.

Zadnja dogajanja v širši slovenski javnosti nam dajejo slutiti, da se je projekt prenesel s strokovnega področja na politično, še več, v vsej razpravi zaznavamo težnjo po zaustavitvi projekta. Argumente so zamenjala ugibanja in natolcevanja, vse seveda brez preverjanja dejstev pri glavnih akterjih. Na ta način smatramo, da želi nekdo zaustaviti gradnjo TEŠ 6, to pomeni, da sta s tem ogroženi tudi socialna in ekonomska varnost rudarjev.

Za sindikat je to ključnega pomena, zato zahtevamo od vseh odgovornih:

1. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, NS HSE, vodstvo HSE in NS Termoelektrarne Šoštanj naj takoj omogočijo vodstvu TEŠ podpis pogodbe o poroštvu za črpanje 110 milijonov € kredita EIB.
2. Od predsednika Vlade RS, Ministrstva za gospodarstvo, Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, vodstva HSE in vodstva TEŠ zahtevamo, da nas redno (tedensko) obveščajo o napredovanju gradnje Bloka 6 oziroma da poskrbijo za vse potrebno za pridobitev manjkajočih soglasij in dovoljenj, potrebnih za gradnjo v roku, zapisanem v terminskem načrtu projekta.
3. Takojšen razgovor z vodstvom HSE in NS TEŠ, da pojasnijo nastale razmere, ki posredno vplivajo tudi na delovna mesta v Skupini Premogovnik Velenje (rok 25. 11. 2010).
4. Pozivamo generalnega direktorja HSE, da do 25. 11. 2010 pride v Premogovnik Velenje in pojasni zaposlenim nastalo situacijo ter svoje videnje razvoja družbe HSE in odvisnih družb.

Zaradi zgoraj opisanih zahtev je v PV formiran stavkovni odbor.

V kolikor ne bo takoj uresničena vsaj 3. stavkovna  zahteva, za 26. 11. 2010 napovedujemo dve urno opozorilno stavko, ki jo bomo izvedli na delovnem mestu.

Nadaljnje izvajanje in morebitno zaostrovanje stavke sta odvisna od dejanj nasprotne strani.

Stavkovni odbor

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas