SKUPINA PV

Sporočila za medije

19.12.2008

Osnovnošolci na ogledu Premogovnika Velenje

Učenci zaključnih razredov osnovnih šol občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki so danes dopoldne obiskali Premogovnik Velenje. Predstavili so jim poklice v rudarstvu in možnosti štipendiranja in jih popeljali na ogled varnostno-tehnološkega informacijskega sistema, jaška NOP, elektro in strojne delavnice ter šolskih garderob in svetilkarne. Namen njihovega obiska, ki ga za osnovnošolce sicer v Premogovniku Velenje organizirajo vsako leto decembra, je bila seznanitev z osnovnimi poklici v rudarstvu in možnostmi za zaposlitev.

Slednje je tridesetim učencem najbolje predstavil direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved. Poudaril je, da 120 milijonov ton zalog premoga v Šaleški dolini omogoča delovanje premogovnika do leta 2050, tako dolgo delovanje pa mu bo zagotovila nova investicija v blok 6 v TE Šoštanj. Prihodnosti rudarjenja in pridobivanja električne energije v Šaleški dolini je naklonjena tudi splošna energetska situacija v svetu, saj ljudje potrebujemo vedno več električne energije, v Šaleški dolini pa imamo zanjo edini domači strateški vir – premog.

Dr. Medved je še dejal, da je pred Premogovnikom Velenje rentabilno in tudi dobičkonosno poslovanje. »Premogovnik Velenje bo tudi v prihodnje spadal med najboljša slovenska podjetja, v tehnološkem in tehničnem smislu pa spada med najsodobnejše premogovnike s podzemnim pridobivanjem na svetu. Da bi takšen tudi ostal in se še razvijal, nenehno potrebuje nove, mlade, izobražene in pripadne sodelavce,« je dejal dr. Medved.
Letos so v Premogovniku Velenje zaposlili 50 pripravnikov, že v začetku januarja 2009 pa načrtujejo zaposlitev 32 novih sodelavcev. Vsako leto razpišejo tudi okoli 60 štipendij, največ za poklice v rudarstvu. Dijaki Šolskega centra Velenje opravljajo praktično usposabljanje z delom za te poklice v Premogovniku Velenje.
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas